Mitropolia Moldovei si Bucovinei, serbeaza 603 ani de la recunoasterea sa de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol pe 26 iulie.

Organizarea bisericeasca in Moldova este anterioara anului 1386, in care se face prima atestare a Mitropoliei Moldovlahiei. Sirul mitropolitilor Moldovei incepe cu Iosif Musat, de care este legata si neintelegerea cu Patriarhia Ecumenica in privinta recunoasterii validitatii hirotoniei sale. Pe 26 iulie, in anul 1401, cand s-a incheiat conflictul, Mitropolia Moldovei reintra in randul Bisericilor ortodoxe, dupa aproape un deceniu in care fusese sub anatema Patriarhiei de la Constantinopol.

Prea Cucernicul Parinte Ioan Vicovan a dat mai multe amanunte despre inceputul Mitropoliei Moldovei si despre recunoasterea ei de catre Patriarhia Ecumenica: ’26 iulie 1401 reprezinta recunoasterea oficiala a lui Iosif I Musat ca Mitropolit al Moldovei. Asta nu inseamna insa ca mitropolia ia fiinta acum ci inceputurile ei sunt legate de inceputul organizarii Moldovei ca stat, deci in a doua jumatate a veacului al XIV-lea. Dupa cei mai multi istorici, Mitropolia Moldovei ar fi luat fiinta in vremea lui Bogdan I si ar fi avut centrul la manastirea Bogdana din Radauti. Iosif I Musat este mai cunoscut pentru ca el a constituit obiectul discutiilor dintre auotritatea eclesiastica ecumenica de la Bizant si Moldova.’

De-a lungul timpului mitropoliti ai Moldovei au fost mari personalitati ca Varlaam, Dosoftei, Veniamin Costachi, si viitori patriarhi la Romaniei: Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, si Prea Fericitul Parinte Teoctist Arapasu.

In prezent de la 1 iulie 1990 Mitropolit al Moldovei si Bucovinei este Inalt Prea Sfintitul Dr. Daniel Ciobotea. Denumirea Mitropolia Moldovei si Sucevei a fost schimbata in Mitropolia Moldovei si Bucovinei in anul 1990 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente