Se implinesc astazi 327 de ani de cind sediul Mitropoliei Moldovei a fost mutat de la Suceava, vechea cetate de scaun, a Moldovei la Iasi. Decretul care hotara aceasta schimbare administrativa a fost dat de domnitorul Antonie Ruset, pe 29 martie 1677, care a stabilit ca sediul mitropolitan sa fie biserica Sfintul Nicolae Domnesc. Pe vremea aceea, mitropolitul in functie era Dosoftei, cel care publicase cu patru ani mai devreme prima versiune romaneasca in versuri a Psaltirii, devenind astfel parintele poeziei culte romanesti. Intr-un interviu difuzat de Radio Trinitas, parintele conferentiar Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Dumitru Staniloae din Iasi a aratat ca mutarea a fost motivata de faptul ca inaintea acestui moment administratia de stat a Moldovei fusese deplasata de la Suceava la Iasi. Practica bizantina, continuata in tarile Romane, era aceea ca scaunul mitropolitan sau patriarhal sa rezide in aceeasi localitate cu administratia domneasca, pentru ca deciziile importante privind problemele laice sau bisericesti ale tarii sa fie luate de catre domnitor in colaborare cu ierarhul respectiv. Dintre cladirile din jurul bisericii Sfantul Nicolae Domnesc, care au gazduit administratia Mitropoliei, astazi se pastreaza doar cea cunoscuta sub numele de Casa Dosoftei, unde in anul 1970 a fost amenajat Muzeul literaturii romane vechi.
La Biblioteca Sfântului Sinod va fi prezentată expoziţia „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”
Expoziția de cărți, documente și fotografii intitulată „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate” şi dedicată aniversării a două secole de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, va fi prezentată vineri, 22 ianuarie 2021, la…
Sf. Macarie, implicat într-o criză de sarcină: Și-a asumat copilul, deși nu era al lui, spune Pr. Radu Brînză
Părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor (Pro Vita Iași), a publicat marți o reflecție despre un episod din viața Sfântului Macarie Egipteanul. El scrie că „avem un caz pro vita clasic”…
Acatistul Sf. Atanasie și Chiril, recent publicat, a fost oferit credincioșilor la hramul Bisericii Bucur Ciobanul
Biserica Bucur Ciobanul, una dintre cele mai vechi din București, și-a serbat luni hramul. Participanții au primit în dar acatistul recent editat al sfinților ocrotitori ai acestui locaș de închinare: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril,…
În urmă cu 140 de ani Banca Naţională emitea prima bancnotă
În urmă cu 140 de ani, în data de 19 ianuarie 1881, Banca Naţională a României emitea şi, ulterior, tipărea la atelierele BNR din Bucureşti prima bancnotă, care avea valoarea nominală de 20 de lei.…
IPS Andrei despre cel care a venit la Cluj cu un geamantan și a lăsat în urmă impunătoarea catedrală: Un titan
Episcopul Nicolae Ivan venea cu un geamantan, dar cu multă experiență administrativă și pastorală, iar când a plecat la Domnul ne-a lăsat impunătoarea Catedrală din Cluj, biserica „Sfântul Nicolae”, Academia Teologică, Reședința Eparhială, revista „Renașterea”,…