Mitropolia Banatuluie este implicata activ in sprijinul minorilor defavorizati din vestul Romaniei.

Mitropolia Banatului, in parteneriat cu Directia Generala pentru Protectia Copilului – Timis, a demarat un amplu si important program in sprijinul minorilor defavorizati din zona de vest a tarii, proiect ce se deruleaza sub genericul ‘Lasati copiii sa vina la mine’. Este vorba despre un proiect destinat tuturor copiilor aflati in suferinta, intre care atat cei abandonati din centrele de plasament sau cei aflati in asistenta maternala, cat si micutilor infectati cu virusul HIV ori cei cu deficiente psiho-somatice, dar si copiilor saraci. Au fost infiintate casele de tip familial ‘Diaconita Febe’, ‘Anastasia’ si ‘Alios’, unde mai multi copii orfani sunt ingrijiti in familii de preoti sau de asistenti maternali profesionisti. In cadrul proiectului ‘Bunul samaritean’ sunt ingrijiti cei 120 de copii din Timis infectati cu HIV prin transfuzie de sange si au in fata un alt viitor. Centrul de zi creat initiaza proiecte pentru reinsertia sociala a copilului infectat cu HIV si a familiei acestuia. De aici copiii primesc ajutoare in medicamente, beneficiaza de consiliere psihologica si sunt reintegrati in scoli, iar periodic se organizeaza tabere si excursii.

In cadrul programului de sprijinire a saracilor si a persoanelor defavorizate, Mitropolia Banatului s-a preocupat, de asemenea, de infiintarea a cinci cantine sociale in judetul Timis, unde in prezent servesc masa peste 300 de persoane fara venituri. De asemenea s-a derulat si un proiect prin care au fost deja specializati 25 de preoti in munca de asistenta sociala.

Totodata, in cadrul programului de asistenta religioasa a persoanelor cu dizabilitati, Mitropolia a sprijinit infiintarea Comunitatii Ortodoxe pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire din Timisoara. Un element de maxima noutate il reprezinta efortul Mitropoliei din Banat de a-L aduce pe Dumnezeu mai aproape de sufletul credinciosilor, nu prin viu grai, ci prin… gesturi, astfel ca, la ora actuala, unul din preotii familiarizati cu limbajul semnelor oficiaza slujbe speciale pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire.

Comentarii Facebook


Știri recente