Misiunea Bisericii, susținută prin pelerinaje

După cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, la Alba Iulia s-a desfășurat luni, 20 septembrie, întâlnirea de lucru a preoților responsabili și coordonatori de pelerinaje din cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, cu participarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Un preot din fiecare protopopiat a fost însărcinat de Înaltpreasfințitul Andrei, începând din anul 2007, cu misiunea de popularizare a programelor de pelerinaje interne și externe, în localitățile aferente protopopiatelor pe care le reprezintă.

Activitatea Centrului de pelerinaje de la Alba Iulia s-a îmbunătățit încontinuu, acesta figurând printre cele aproximativ cincizeci de centre de pelerinaje interne și externe anuale, alături de centrele de pelerinaje de la București, Craiova și Iași, între cele mai active din țară.

Promovarea valorilor spirituale și culturale

Obiectivul principal al acestui centru de pelerinaje, înființat în primăvara anului 2004, este promovarea valorilor spirituale și culturale prin organizarea de pelerinaje pe trasee și itinerarii reprezentative, la mănăstiri și locuri sfinte din țară și străinătate, obiective de cele mai multe ori inexistente în ofertele agențiilor de turism românești. Pelerinajul este o acțiune misionară modernă, ce oferă un cadru prielnic descoperirii dimensiunii spirituale a existenței, a valorilor umane și divine, în contextul lumii secularizate, posibilitatea comunicării și a comuniunii între oameni din diferite zone și de condiții diferite, oportunitatea sublinierii și asumării lucrării minunate a lui Dumnezeu în și prin oameni. Pelerinajul oferă, nu în ultimul rând, provocarea înnoirii și îmbogățirii vieții spirituale.

În cadrul pelerinajelor, pe lângă informațiile de bază, necesare unei asumări personale a realităților contingente și a obiectivelor stabilite în program, sunt oferite asistență religioasă, îndrumări duhovnicești și meditații, iar participarea la sfintele slujbe nu face altceva decât să împlinească ceea ce lipsește cel mai mult sufletului omului contemporan – liniștea și comuniunea cu Dumnezeu.

Campanii pentru pelerinaje

Printre temele aflate pe ordinea de zi a întâlnirii preoților responsabili de pelerinaje s-a discutat despre îmbunătățirea relației și comunicării cu parohiile urbane și rurale, cu școlile și cu agențiile de turism din teritoriu. De asemenea, o altă temă discutată a fost începerea unei campanii de amploare, în vederea organizării a două pelerinaje foarte apreciate și așteptate, unul în Grecia, având ca scop participarea la sărbătoarea Sfântului Nectarie din Insula Eghina, între 6 și 13 noiembrie, și unul în Olanda, având ca scop participarea la Întâlnirea Tinerilor Creștini din Europa de la Rotterdam, din perioada 26 decembrie 2010 – 5 ianuarie 2011. De asemenea, au fost oferite, de către participanți, sugestii pentru îmbunătățirea misiunii Bisericii prin serviciile de pelerinaje și colaborarea cu celelalte centre de pelerinaje din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente