Misiune și filantropie în parohiile din Protopopiatul Fălciu

Situate într-o zonă puțin dezvoltată din punct de vedere economic, multe din parohiile Protopopiatului Fălciu, Episcopia Hușilor, își construiesc biserici sau le reconsolidează pe cele care au avut de suferit de-a lungul timpului. De asemenea, la Fălciu este intensificată activitatea social-filantropică și acordarea de asistență religioasă la cele patru așezăminte de asistență socială din protopopiat, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina.

Activitatea pastoral-misionară în parohiile din Protopopiatul Fălciu se desfășoară conform planificării primite din partea Centrului Eparhial Huși. Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, încă de când era Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor, a găsit mijloacele prin care să acorde ajutor celor aflați în nevoie. Aceste inițiative au fost întărite atât prin cuvânt și predică, cât și prin ajutoarele care au fost aduse și distribuite cu precădere în parohiile din Protopopiatul Fălciu. De-a lungul timpului, au fost distribuite mai multe tone de cartofi în satele izolate, în filiile cele mai sărace din Protopopiatul Fălciu. Spitalul din Murgeni și Spitalul de Psihiatrie au fost dotate cu lenjerii și paturi, iar la Azilele de bătrâni Giurcani și Rânzești, dar și la Leagănul de copii cu dizabilități din Fălciu a fost intensificată lucrarea misionară și duhovnicească. „Preasfințitul Corneliu a venit cu sugestia, iar noi, preoții din Protopopiatul Fălciu, am preluat-o cu toată dragostea, ca cele 42 de parohii din protopopiatul nostru să se programeze la cele patru așezăminte de asistență socială ce-și desfășoară activitatea pe raza Protopopiatului Fălciu. Fiecare parohie, timp de o săptămână, are îndatorirea, împreună cu preotul, Consiliul parohial și Comitetul filantropic care s-a alcătuit, să facă slujba Sfântului Maslu, iar în perioada posturilor să se îngrijească de starea sufletească a celor aflați în suferință”, a declarat pr. Ioan Petru, protopop al Protopopiatului Fălciu.

În așezămintele sociale din Protopopiatul Fălciu nu sunt preoți încadrați. De aceea, unitățile sociale au fost plasate în grija părinților parohi. În fiecare vineri dimineață, la ora 8:00, slujitorii bisericilor se află în mijlocul bolnavilor. „Deși această activitate nu este plătită, considerăm că Dumnezeu va răsplăti fiecăruia după dragostea și munca pe care o desfășoară. Preoții din Protopopiatul Fălciu au înțeles din acest punct de vedere că preoția înseamnă jertfa pe care o depune fiecare, după conștiința și dragostea pe care o are”, a mai adăugat pr. protopop. Parohiile din Protopopiatul Fălciu se confruntă cu o situație materială precară, preoții căutând să suplinească lipsurile materiale prin sponsorizări. Chiar dacă nu au o stare materială bună, dragostea păstorului și a credincioșilor este materializată în cele zece șantiere de construcții de biserici în parohiile Tupilați (pr. paroh Petru Pintilie), Ferezeni I (pr. paroh Gheorghe Bârsan), Vădeni Rai, filiala Floreni (pr. paroh Dan Mereuță), Cârja II (pr. paroh Silviu Romelcea), Gara Banca (pr. paroh Iulian Ghimuș). De asemenea, patru sfinte lăcașuri sunt pregătite pentru pictură, iar altele sunt în curs de reparație capitală.

Preoții din Protopopiatul Fălciu, ca și cei din celelalte protopopiate ale Episcopiei Hușilor, au de la începutul acestui an, cu binecuvântarea PS Corneliu, un cor pe patru voci, condus de pr. Florin Grosu, de la parohia Șuletea. Corul „Sfântul Roman Melodul” a susținut un concert de binefacere pentru un elev din Bârlad care suferă de o boală incurabilă, dar și alte concerte de muzică religioasă în perioada Postului Mare și în perioada Penticostarului.

Comentarii Facebook


Știri recente