Misiune preoțească prin rugăciune cântată

Preoții din Protopopiatul Bârlad au format, în urmă cu trei ani, un cor care face cinste Eparhiei Hușilor în zona Moldovei și în toată țara. Înființat cu binecuvântarea și la inițiativa Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, Corul ‘Gheorghe Cucu’ este format din preoți ‘consecvenți și motivați de dragostea pentru arta muzicală’, după cum a mărturisit pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

După cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova, corul „Gheorghe Cucu” al preoților din Protopopiatul Bârlad poartă numele compozitorului Gheorghe Cucu, născut în parohia Puiești-Târg, Protopopiatul Bârlad. A fost înființat la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu, pe atunci Arhiereu-vicar al Eparhiei Hușilor, pe 1 septembrie 2008, Preasfinția Sa dorind să pună în valoare una dintre laturile principale ale slujirii preoțești – muzica. Corul este format din 24 de membri, toți preoți la parohii ce aparțin de Protopopiatul Bârlad, fiind condus și dirijat de pr. Brânduș-Ioan Ungureanu de la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Bârlad. ‘Corul are în repertoriul său piese corale religioase, patriotice, clasice și populare cu care a participat la mai multe concerte organizate de Episcopia Hușilor pe scenele caselor de cultură din Bârlad, Huși și Vaslui, cu prilejul marilor sărbători creștine ale Nașterii Domnului și ale Sfintei Învieri. Corul protopopiatului nostru a oferit răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie cu ocazia unor slujbe arhierești săvârșite de Preasfințitul Corneliu la sfințiri de biserici sau hramuri ale mănăstirilor din Protopopiatul Bârlad. Ultima dată corul a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată pe 17 iulie 2011, cu prilejul resfințirii Bisericii cu hramurile ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din municipiul Bârlad’, a amintit pr. protopop Vasile Lăiu.

Repetiții săptămânale pentru îmbogățirea repertoriului

Corul ‘Gheorghe Cucu’ a participat la mai multe festivaluri și concursuri naționale, după cum urmează: Festivalul ‘Gheorghe Cucu’ ce se organizează anual în localitatea natală a celui ce-i poartă numele, Festivalul Național al Corului de Preoți ‘Mare ești, Doamne!’- ediția a II-a, Turda 2010, Festivalul-concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă ‘Buna Vestire’ de la Fundu Moldovei (județul Suceava) – ediția a XXI-a. ‘În fiecare an, în colaborare cu Garnizoana Militară Bârlad și Primăria Bârlad, corul susține concerte de cântece patriotice la zilele de cinstire a eroilor și sărbătorilor naționale. Toate acestea, alături de celelalte responsabilități ale slujirii preoțești, sunt un răspuns al dragostei ce o poartă și o au preoții protopopiatului nostru pentru misiunea la care ne-a chemat Bunul Dumnezeu. De aceea, consecvenți și motivați de dragostea pentru arta muzicală, membrii corului Protopopiatului Bârlad se întrunesc săptămânal pentru repetiții, omogenizare și îmbogățirea repertoriului coral’, a adăugat pr. protopop Vasile Lăiu.

Comentarii Facebook


Știri recente