Misiune pastorală în Parohia Ciocârlești din Protopopiatul Iași III

În Parohia Ciocârlești – Scânteia, Protopopiatul Iași 3, se află în reparație biserica parohială și casa socială. Fiind o parohie misionară, pr. paroh Emilian Timofte caută să-i țină pe credincioși la dreapta credință și să fie aproape de sfânta biserică. În perioada anului școlar, copiii sunt implicați în activități catehetice.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Parohia Ciocârlești, Protopopiatul Iași 3, a fost înființată în anul 1997, după ce, timp de 20 de ani, a fost filia parohiilor Boroșești, Scânteia și Valea Satului. Paraclisul ‘Sfântul Dimitrie’ al acestei parohii a fost sfințit în anul 1991 de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ulterior s-au făcut câteva modificări care au constat în adăugarea absidelor, în extinderea lăcașului de închinăciune și în realizarea picturii. ‘De-a lungul timpului au fost făcute mai multe intervenții. În ultimii ani s-a realizat izolația la exterior, care a fost acoperită cu praf de piatră, iar în perioada următoare se va schimba acoperișul. În anul 2006 a început ridicarea unei case de prăznuire, iar în anul 2008 au fost demarate lucrările la casa parohială. În prezent, casa parohială este finalizată, noi locuind acolo din anul 2009. De asemenea, vom întreprinde lucrări la exteriorul așezământului social’, a declarat pr. paroh Emilian Timofte, care a mai adăugat că toate aceste lucrări vor fi încununate cu slujba de resfințire.

Îndemn la păstrarea dreptei credințe

În biserica parohiei Ciocârlești se oficiază în fiecare duminică și sărbătoare Sfânta Liturghie, iar sâmbăta seara se săvârșește Vecernia unită cu Litia. Pe perioada anului școlar sunt derulate activități catehetice cu tinerii și copiii din parohie, părintele paroh Emilian Timofte predând de cinci ani religia la școala din localitate. În parohia Ciocârlești există o casă de adunare a cultului baptist. ‘Săptămâna trecută au fost împărțite localnicilor din Ciocârlești pachete de la protestanți. Am făcut tot posibilul să mă stabilesc în parohie pentru că este foarte important pentru enoriașii noștri. M-am întâlnit cu oamenii nu doar în cadrul sfintelor slujbe, ci și în activitățile de zi cu zi. Astfel, am mai multe ocazii de a vorbi cu enoriașii încredințați spre păstorire pentru a-i îndemna să păstreze dreapta credință’, a mărturisit pr. paroh Emilian Timofte. Parohul de la Ciocârlești caută să meargă cât mai des prin parohie ca să-i îndemne pe oameni să rămână fii ai Bisericii Ortodoxe Române, dar și să-i ajute la treburile din gospodărie. ‘Suntem îngrijorați pentru că în Ciocârlești există cea mai mare casă de adunare baptistă din Moldova, unde se adună foarte multă lume. În acest sens, vom căuta să cerem sprijinul Centrului eparhial Iași’, a mai spus pr. paroh Emilian Timofte.

Comentarii Facebook


Știri recente