Misiune nobila pentru Seminariile Teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor

Incepand de astazi, in fiecare duminica, pana la sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim, raspunsurile la slujbele Sfintei Liturghiii ce se vor oficia la Catedrala mitropolitana din Iasi vor fi date de catre corurile Seminariilor Teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. Despre aceasta initiativa a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ne-a vorbit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din zona Iasilor: ‘Cu cativa ani in urma, IPS Mitropolit Daniel a dispus ca in duminicile din perioada Postului Mare, incepand cu Duminica Ortodoxiei si pana la Florii, sa cante in fiecare duminica la Catedrala mitropolitana cate un cor de la Seminariile din Eparhia noastra, si intrucat exista cinci Seminarii in Eparhia noastra, a Iasilor, in fiecare duminica vor canta cate un cor’.

La slujba de astazi, raspunsurile au fost date de catre corul ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi. In cadrul unui interviu acordat postului de radio Trinitas, parintele profesor Dragos Bahrim, directorul Seminarului a marturisit gandurile cu care au participat astazi elevii Seminarului pe care-l conduce la Sf. Liturghie de la Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘Elevii seminaristi au venit aici cu ganduri de mare bucurie pentru ca au putut sa dea raspunsurile la Catedrala mitropolitana in aceasta zi in care se praznuieste Ortodoxia, adica dreapta credinta. Este pentru corul unui Seminar Teologic, poate, momentul cel mai important in care trebuie sa marturisim credinta. Credinta trebuie marturisita atat cu fapta noastra, cu scrisul teologic, dar si prin muzica, nu doar prin cuvant rostit, ci si prin cuvant cantat. Astazi au marturisit aceeasi credinta ortodoxa pe care a marturisit-o si o marturiseste Biserica noastra de mii de ani, in aceasta Duminica a Ortodoxiei’.

La Liturghiile din duminiciile viitoare de la Catedrala mitropolitana din Iasi, raspunsurile vor fi date de catre corurile celorlalte patru Seminarii: ‘Sfintii Imparati Constantin si Elena’ din Piatra Neamt, ‘Sf. Gheorghe’ din Botosani, ‘Sf. Ioan Iacob’ din Dorohoi, ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’ de la Manastirea Agapia.

Comentarii Facebook


Știri recente