Mircea Vulcănescu, chip de mărturisitor creștin

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București a avut loc joi, 18 octombrie 2012, conferința ‘Mircea Vulcănescu, chip de mărturisitor creștin’. Manifestarea s-a desfășurat în Amfiteatrul ‘Preot Dumitru Stăniloae’ și a reunit personalități din lumea culturală și bisericească, persoane care l-au cunoscut pe Mircea Vulcănescu, care au vorbit despre credința lui și sistemul de valori după care s-a condus, informează Ziarul Lumina.

De la pupitrul amfiteatrului au vorbit Măriuca Vulcănescu, Demostene Andronescu, Marcel Petrișor și părintele Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie și organizator al evenimentului. Comemorarea lui Mircea Vulcănescu a fost îmbogățită de actorii Laura Vasiliu, Cerasela Constantin, Ana Calciu, Ștefan Ruxandra, care au interpretat publicului pasaje din opera lui.

Catalogat ca filosof, sociolog, economist, profesor de etică, Mircea Vulcănescu s-a născut la 3 martie 1904 și a murit la 48 de ani la Aiud, la 28 octombrie 1952. A făcut parte din elita culturală a României, a ocupat mai multe funcții de stat în timpul guvernării Antonescu, s-a remarcat ca un bun vorbitor și propovăduitor al valorilor tradiționale românești creștine și al spiritualității ortodoxe. A fost închis după venirea comuniștilor la putere, catalogat ca dușman al poporului și condamnat la 8 ani de temniță grea. A murit în temuta temniță a Aiudului, fiind supus la un regim de exterminare fizică și psihică. Ultimele sale cuvinte au fost ‘Să nu ne răzbunați!’.

‘Mircea Vulcănescu întrupează chipul de mărturisitor creștin, nu doar în sensul de martir care își dă viața, ci un om care mărturisește prin toată viața lui vocația de creștin. Pe Mircea Vulcănescu îl interesa tot. Era bun oriunde l-ai fi pus. Însă toate cele din viața lui se integrau vieții spirituale, nimic nu era haotic sau întâmplător, ci toate erau integrate vieții lui de creștin’, a spus părintele Gheorghe Holbea.

Comentarii Facebook


Știri recente