Mircea cel Bătrân pomenit la Mănăstirea Cozia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la 31 ianuarie 2012, la Sfânta Mănăstire Cozia, din județul Vâlcea, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarh Eparhial și Stareț al Mănăstirii Cozia împreună cu un sobor de preoți și diaconi au oficiat slujba de pomenire a 594 de ani de la trecerea la Domnul a marelui voievod și domn Mircea cel Bătrân (31 ianuarie 1418 – 31 ianuarie 2012).

Momentul comemorativ a fost organizat de către Sfânta Mănăstire Cozia sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

După cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului, după slujba de pomenire, au fost ținute câteva alocuțiuni de către Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, prof. dr. Ion Soare, istoric, prof. dr. Ioan St. Lazăr, președinte executiv al Fundației Culturale „Sfântul Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea și ing dr. Mihai Sporiș, istoric și eseist.

Mulțumind tuturor pentru participare, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarh Eparhial și Stareț al Mănăstirii Cozia a subliniat: „Mircea cel Bătrân este simbol pentru românii de pretudindeni prin lupta dusă ca toți creștinii din timpul lui să nu fie robiți de jug străin, politic și religios, și privați de tradiția strămoșească. El este întemeietor de țară și argument pentru noi cei de astăzi și pentru cei de mâine, că avem dreptul la existență liberă, politică și religioasă. Ne-a arătat că avem capacitatea să ne apărăm credința și neamul, lucruri esențiale în afirmarea unui popor de sine stătător.”

La acest eveniment au mai participat părinții stareți de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara și Troianu precum și oficialități locale și centrale, personalități culturale, istorici de marcă și numeroși credincioși.

Mircea cel Bătrân (n 1355 – 31 ianuarie 1418), voievod al Țării Românești (între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418), a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai Ungrovlahiei. Fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, pe numele de botez Dimitrie, din familia Basarabilor, apare în actele oficiale ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stapânitorul, Io, Mircea mare voievod și domn …”, dar și ca „Mircea cel Mare” în istoriografia română. Este recunoscut ca și ctitor a numeroase biserici și mănăstirii în țară dar și la Muntele Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente