Minunea înmulțirii pâinilor prefigurează Sfânta Euharistie

Biserica Ortodoxă s-a aflat, astăzi, 29 iulie 2012, în Duminica a VIII-a după Rusalii, numită și a Înmulțirii pâinilor. La Sfânta Liturghie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 14, versetele de la 14 la 22, care prezintă înmulțirea minunată a celor cinci pâini și a celor doi pești în pustie de către Mântuitorul Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a arătat că această minune a înmulțirii pâinilor vorbește, în special, despre ordinea priorităților pe care creștinul trebuie să o aibă: ‘În primul rând trebuie să ne hrănim cu hrana duhovnicească, hrana care se dobândește prin întâlnirea cu Dumnezeu. Ne hrănim mai întâi sufletul, ascultând cuvântul Evangheliei, ne hrănim ființa noastră împărtășindu-ne cu Dumnezeiasca Euharistie și după aceea luăm masa comună. Aceasta este ordinea: mai întâi dăm prioritate sufletului care are o valoare veșnică, fiind creat după chipul lui Dumnezeu cel Veșnic, și apoi trupului’, informează Radio TRINITAS.

‘Avem două feluri de daruri. Darurile netrecătoare care sunt Cuvântul lui Dumnezeu și Sfânta Euharistie, întrucât prin prefacerea pâinii și a vinului în Trupul și Sângele Domnului primim daruri cerești, și darurile trecătoare, cum este hrana cea de toate zilele, care sunt și ele daruri de la Dumnezeu și care trebuie primite cu rugăciune și mulțumire. Aceasta Mântuitorul o arată prin însuși faptul că înainte de înmulțirea pâinilor și a peștilor, a ridicat ochii la cer, a binecuvântat și a frânt. Vedem aici o prefigurare a Sfintei Euharistii. Deci, Iisus Hristos binecuvântează cu rugăciune darurile aduse la întâlnirea cu El și apoi le frânge și le dăruiește ucenicilor, iar ucenicii mulțimilor. Prin aceasta înțelegem că minunea înmulțirii pâinilor este legată și de un înțeles mai adânc, de Sfânta Euharistie. Noi aducem darurile pâine și vin la Sfânta Euharistie, o parte din ele fiind folosite pentru Sfânta Euharistie, iar celelalte rămân și se împart sub formă de anafură’, a mai spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a vorbit și despre dimensiunea euharistică și cea social-filantropică ce se regăsesc îmbinate în minunea descrisă în Pericopa Evanghelică de astăzi: ‘Evanghelia de astăzi ne arată că pe de o parte suntem chemați să hrănim mai întâi sufletul cu hrană spirituală, iar pe de altă parte să ajutăm pe cei flămânzi trupește, pe cei săraci, pe cei bolnavi și pe cei neajutorați. Astfel, taina Sfântului Altar se unește cu taina fratelui nevoiaș care are nevoie de iubirea celui darnic. Astfel, vedem cum minunea înmulțirii pâinilor și peștelui din pustie devine un program duhovnicesc al vieții noastre, al întregii Biserici și al fiecărui creștin în parte’.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat că, peste trei zile, credincioșii ortodocși intră în Postul Adormirii Maicii Domnului. În timpul celor două săptămâni de post, Preafericirea Sa îndeamnă la curățirea simțurilor și la înmulțirea faptelor bune: ‘În această perioadă de post noi înmulțim rugăciunile către Maica Domnului, înmulțim cântările de laudă aduse ei și înmulțim cererile de ajutor de la ea ca să fim mai buni, mai milostivi și ca să ne ajute să împlinim în viața noastră poruncile Mântuitorului Iisus Hristos, porunca iubirii față de Dumnezeu care se arată mai ales prin rugăciune și a iubirii față de semeni care se arată mai ales prin fapte bune. Maica Domnului fiind icoana și ocrotitoarea tuturor creștinilor, fiind milostivă și grabnic-ajutătoare, devine, mai ales în această perioadă a postului, un mare ajutor pentru viața creștină. Trebuie să citim mai des Paraclisul Maicii Domnului, mai ales al doilea paraclis, și să intensificăm faptele milosteniei. Dacă postim și nu împărțim daruri la săraci postul nostru nu este deplin. Postul trebuie unit cu rugăciunea, dar și cu milostenia’.

Comentarii Facebook


Știri recente