Ministerul Muncii finanțează patru proiecte ale Fundației „Solidaritate și Speranță”

Centrul de asistență socială și îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina”, Centrul de zi „Sf. Marina”, Centrul „Sf. Nicolae” de consiliere și reabilitare a persoanelor dependente de alcool și alte droguri și Cantina „Sf. Sava” din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei beneficiază în acest an de subvenții de la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Fondurile acordate acoperă jumătate din costul serviciilor sau activităților celor patru proiecte pe care le desfășoară Fundația „Solidaritate și Speranță”, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

La sfârșitul anului trecut, Fundația „Solidaritate și Speranță” a depus la Ministerul Muncii documentația în vederea obținerii subvenției de la Guvernul României pentru cazurile sociale incluse, care să ajute la dezvoltarea proiectelor aflate în desfășurare. Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale oferă, în fiecare an, o subvenție, prin Legea nr. 34 din 1998, organizațiilor neguvernamentale care sprijină cazurile sociale. Anul acesta, categoriile defavorizate care primesc subvenții sunt, în special, persoanele în vârstă, cu handicap, persoanele dependente de alcool și alte droguri, persoanele fără adăpost, copiii care provin din familii defavorizate, dar și alte categorii de persoane. Fundația „Solidaritate și Speranță” oferă servicii sociale și de îngrijire acestor categorii de persoane, iar începând cu luna ianuarie a acestui an sunt subvenționate Centrul de asistență socială și îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina”, Centrul de zi „Sf. Marina”, Centrul „Sf. Nicolae” de consiliere și reabilitare a persoanelor dependente de alcool și alte droguri și Cantina „Sf. Sava” din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”. Fiecare unitate de asistență socială are un buget propriu, 49% este acoperit de subvenție și 51% de către Fundația „Solidaritate și Speranță”.

Fonduri pentru bătrâni și persoane imobilizate

Centrul de asistență socială și îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina” va asista un număr de 50 de persoane în vârstă sau încadrabile în grad de handicap. Criteriile de selecție a beneficiarilor sunt: imobilizare la pat, bătrâni singuri, fără familie sau neglijați de familie. O altă categorie de persoane aflate în îngrijire sunt persoanele adulte care sunt în grad de handicap ridicat de dependență fizică și psihică, fără rețea de sprijin social și cu venituri reduse. Serviciile oferite acestor persoane sunt, în special, cele de îngrijire: toaleta parțială/generală, ajutor la îmbrăcare/dezbrăcare, hrănire, hidratare, mobilizare și îngrijire de suport în sarcinile zilnice – cumpărături, plata facturilor. Pentru persoanele care sunt imobilizate la pat se oferă scutece pentru adulți. Serviciile medicale constau în consultații și tratamente medicale. „Avem relații cu medicii de familie. Asistentul social se deplasează la medicul de familie pentru a lua rețeta medicală lunară, merge la farmacie, ridică medicamentele și le duce la domiciliul pacientului. În măsura în care obținem sponsorizări, oferim și medicamente gratuite. Până în prezent, am colaborat foarte bine cu SC Antibiotice SA, care ne-a oferit în ultimii ani sponsorizări în medicamente. În fiecare lună vom face raportări tehnice și financiare către Agenția Națională de prestații sociale din Iași. Banii sunt virați în cont la fiecare sfârșit de lună. Sunt tranșe lunare de sume, la care se adaugă o contribuție proprie a Fundației «Solidaritate și Speranță» din donațiile și sponsorizările obținute”, a declarat Cătălina Fadur, coordonator al Centrului de Asistență socială și de îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina”.

Centrul de zi „Sf. Marina”, o șansă pentru 25 de copii

Tot din acest an, Centrul de zi „Sf. Marina” din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță” va primi bani conform subvenției Legii nr. 34 din 1998 pentru achiziționarea lunară a rechizitelor pentru beneficiari, pentru materiale de curățenie, pentru plătirea utilităților din cadrul Fundației, precum și pentru plata a jumătate din salariile a doi angajați, dar și pentru medicamente.

Centrul de zi „Sf. Marina” a fost creat în anul 2006. Aici vin zilnic 25 de copii din clasele I-IV aflați în situație de risc social în familie și cu probleme la școală. „Pentru a preveni abandonul școlar, ne-am gândit să-i învățăm pe copii abilitățile de viață independentă. Experiența ne-a ajutat să ne dăm seama care sunt nevoile reale ale copiilor. Pe lângă activitățile de bază pe care le facem, avem un program de recreere. La ora 13:00 luăm masa de prânz, apoi ne odihnim, după care începem temele. Avem personal calificat care transmite informații de cultură generală. Toate informațiile care vin spre ei sunt cele de care au nevoie și pe care părinții lor nu reușesc să le transmită. Copiii învață reguli de comportament, noi fiind un substitut al părintelui”, a spus Roxana Ungureanu, coordonatorul Centrului de zi „Sf. Marina”.

Activități în parteneriat cu școli și licee din Iași

Centrul de zi „Sf. Marina” realizează prin intermediul finanțărilor obținute și activități recreative. Au fost organizate excursii la mănăstirile din județul Neamț, iar pe timpul verii copiii sunt scoși la plimbare prin orașul Iași. „Am avut un finanțator care a ținut să-i scoatem în oraș, la restaurant, pentru a-i educa în spiritul social. Avem, de asemenea, persoane care finanțează organizarea de petreceri atunci când sunt zilele de naștere ale copiilor”, a mai adăugat Roxana Ungureanu. În ultimii ani, Centrul de zi „Sf. Marina” a colaborat cu mai multe licee din Iași prin organizarea de activități în comun, dorindu-se astfel interacțiunea între grupuri. De Crăciun, cei 25 de copii care beneficiază de serviciile Centrului de zi „Sf. Marina” au fost vizitați de copiii din clasa a II-a ai Liceului „Costache Negruzzi”. Elevii au oferit daruri, iar copiii de la Centru au organizat o serbare și un concert de colinde. În cazul în care unul dintre copii renunță, din diverse motive, să mai participe la activitățile de aici, locul este preluat de un altul. Există o bază de date în care sunt introduși copiii care întâmpină dificultăți în familie. Toți copiii care au intrat în clasa a V-a și care au făcut parte din Centrul de zi „Sf. Marina” au terminat școala generală cu note mari. „Am preluat un copil în clasa a III-a care aproape nu știa să citească și a terminat clasa a V-a cu media 7,70. Echipa este formată dintr-un coordonator, asistent social cu normă întreagă și un educator. În perioada verii se recuperează toate informațiile pe care nu le-au asimilat copiii în timpul anului școlar. Copiii sunt într-o legătură strânsă cu Dumnezeu, pentru că atât în familie, cât și la Centru primesc o educație religioasă, se roagă, țin post”, a mai afirmat Roxana Ungureanu.

Comentarii Facebook


Știri recente