Miniproiect social-filantropic în Parohia Liești din Protopopiatul Tecuci

În Parohia Liești din Protopopiatul Tecuci, copiii au descoperit cât de importante și înălțătoare pot fi grija și dragostea pentru cei aflați în nevoie. Având dorința de a participa la Concursul național ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’, organizat de Patriarhia Română, cei mici, împreună cu părintele paroh Titi Gabor, au pus la cale miniproiectul ‘Icoana milosteniei’, prin care și-au îndreptat atenția asupra celor bătrâni, bolnavi și lipsiți, informează Ziarul Lumina.

Cei mai implicați au fost, dintru început, copiii dornici să participe la acest miniproiect, care au venit cu propuneri și soluții în proiectarea și desfășurarea activităților. Cu voința și vigoarea specifică vârstei, ei au dat dovadă de ingeniozitate și dăruire. Deși la început s-au implicat puțini, curând numărul copiilor a crescut până la 80. Alături de ei s-a aflat de la început o întreagă echipă, formată din preotul paroh, membrii Consiliului și Comitetului parohial, profesori de la școlile din localitate și voluntari.

În total, 30 de bătrâni singuri și bolnavi s-au bucurat de atenția celor mici, precum și 14 copii cu dizabilități de la centrul de zi din localitate, opt copii orfani de un părinte sau de ambii părinți și chiar 10 copii lăsați singuri acasă sau lăsați în grija rudelor. Mai întâi, copiii au vizitat bătrânele din sat, cărora le-au oferit flori și mărțișoare din iconițe, apoi mucenici. ‘Așa am aflat că o bunică are 102 ani. De asemenea, ne-am deplasat la centrul de zi, unde au fost oferite iconițe și mărțișoare copiilor cu dizabilități. Copiii care pictează icoane, de la atelierul de pictură, au oferit câte o icoană pictată de ei’, a declarat părintele Titi Gabor.

‘Când am fost să dăruim mărțișoare bătrânelor, a fost mult mai plăcut decât la copiii cu dizabilități. Am rămas șocat când am văzut ce era acolo, îmi era și milă, în același timp.

Mi-am dat seama cât sunt de norocos fiindcă sunt sănătos, pot vorbi și sunt un copil normal. Copiii erau atât de neputincioși, încât nu puteau să se hrănească. Îmi dădeau lacrimile când am văzut că doamna care îi îngrijea avea doi copii cu dizabilități. Îmi inchipui cum ar fi dacă aș fi părintele unui asemenea copil’, a spus Cătălin Băraru, unul dintre elevii care au participat la proiect.

Apoi, în parteneriat cu Primăria și Căminul Cultural din Liești, copiii, împreună cu preotul paroh, au organizat un moment cultural artistic și folcloric dedicat mamelor și bunicelor din Parohia Liești, intitulat ‘De ziua ta, mămico!’. În spectacolul artistic au participat peste 100 de copii. Fiecare bunică și mămică a primit din partea copiilor câte o floare. La acest eveniment au participat 400 de persoane.

‘La aceste activități ne-am bucurat de sprijinul autorităților locale, al domnului primar Iulian Boț, al directorilor celor două școli de pe raza parohiei și mai ales al unor societăți comerciale care au dorit în mod special să participe la acest miniproiect, oferind foarte multe bunuri pentru a fi date celor în nevoi’, a mai declarat părintele Titi Gabor.

În perioada următoare, în cadrul miniproiectului ‘Icoana milosteniei’, copiii au pregătit și alte activități care se vor desfășura săptămânal.

Comentarii Facebook


Știri recente