Milioane de credinciosi au participat la slujba Invierii Domnului

Sarbatoarea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos a fost intampinata in toate bisericile ortodoxe din tara de catre milioane de credinciosi. Cu lumanari in maini, copiii, parintii si batranii s-au rugat impreuna si au asteptat sa primeasca lumina sfanta pe care sa o duca in casele lor. Cum au sarbatorit crestinii ortodocsi din Iasi aceasta sarbatoare a Invierii Domnului ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Dupa cum se stie, un numar mare de credinciosi vin in noaptea Sf. Pasti, dar si cu alte prilejuri la Catedrala mitropolitana si la manastirile iesene. Vin foarte multi, pentru ca in noaptea de Pasti curtea Catedralei este arhiplina, dar acelasi lucru poate fi intalnit si la manastirile din Iasi si din jurul Iasului: Golia, Trei Ierarhi, Cetatuia, Bucium, Galata, Podgorii. In mod deosebit as aminti de Catedrala mitropolitana unde de mai multi ani este o traditie: credinciosii care participa la slujba Utreniei, slujba propiu-zisa a Invierii, si la Sf. Liturghie, indata dupa terminarea Sf. Liturghii, in comuniue, asa cum se cuvine intr-o astfel de zi, toti credinciosii impreuna cu soborul Catedralei si cu chiriarhul locului ciocnesc un ou rosu, mananca o felie de cozonac si ciocnesc un pahar de vin. Un alt moment deosebit din praznuirea acestei sarbatori este Invierea a doua. La Catedrala mitropolitana, dar si la manastirile din zona Iasului, este citita Sf. Evanghelie in mai multe limbi. Anul acesta, la Catedrala mitropolitana s-a mai citit Evanghelia in limba greaca, in limba latina, in limba ebraica, in limba germana, in limba engleza si in limba franceza’.

Si la Oradea, crestinii ortodocsi au trait cu intensitate Invierea Domnului. Credinciosii s-au adunat in biserici si manastiri si au participat impreuna la bucuria Invierii Mantuiorului nostru Iisus Hristos. Mai multe detalii ne-a oferit parintele Alexandru Mazgan, consilier cultural al Episcopiei Oradei, Bihorului si Salajului: ‘In tinutul Bihorului, zeci de mii de credinciosi s-au adunat in noaptea Invierii in biserici si in jurul bisericilor, pentru a sarbatori dupa traditia Bisericii noastre Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Dumnezeu ne-a binecuvantat in acest colt de tara cu vreme buna, cu vreme frumoasa, motiv pentru care credinciosii nostri au fost prezenti in numar mare langa sfintele altare pentru a primi lumina in suflet si in viata lor. La noi, in Transilvania, este aceasta traditie mai recenta dupa care in noaptea Invierii se savarseste numai slujba Utreniei, Utrenia Invierii, si se aduna foarte multi credinciosi, dupa care inconjuram de trei ori biserica, iar apoi incepe slujba Invierii. S-au adunat mii de credinciosi la manastirile din zona pe care le avem, unde se mai pastreaza inca traditia Bisericii noastre Ortodoxe de a savarsi dupa slujba Invierii si Sf. Liturghie care incununeaza praznicul Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos’.

Cum au sarbatorit crestinii ortodocsi din capitala aceasta sarbatoare a Invierii Domnului ne-a spus parintele Dinu Pompiliu, protopop al Protopopiatului Bucuresti III: ‘Pentru noi, bucurestenii, sarbatoarea Invierii Domnului aduce o bucurie deosebita, ca pentru toti romanii. Toate sarbatorile sunt frumoase, dar Pastile este un dar dumnezeiesc pentru fiecare dintre noi. An de an, aceasta sarbatoare a fost traita parca mai intens si cu mai multa seriozitate, iar numarul credinciosilor care au participat la Sf. Inviere a fost din ce in ce mai mare. Nu numai la Patriarhie se duc credinciosii, dar si la manastirile din Bucuresti si din jurul Bucurestiului, iar credinciosii participa cu multa evlavie, se spovedesc, se impartasesc, iar anul acesta Pastele a fost o bucurie cumplita, cu tristetea aceasta ca fratii nostri se afla in calea rautatilor, incat atata apa s-a revarsat peste fratii nostri din jurul Dunarii. La apelul PF Parinte Patriarh s-au strans sume considerabile pentru ca sa putem sa venim in ajutorul lor’.

Parintele protopop Florin Tohanean al Protopopiatului Sfantul Gheorghe ne-a spus cum au intampinat credinciosii din aceasta zona sarbatoarea Invierii Domnului: ‘Hristos a inviat pentru fiecare dintre noi si Hristos este Acela care ne tine pe noi romanii ca fiinta, ca romani si crestini. Parca nici o limba de pe pamantul acesta nu suna atat de dulce si atat de frumos ca in limba romaneasca cuvintele acestea: ‘Hristos a inviat’. Toti credinciosii din zona aceasta, asa cum au facut de fiecare data cand a fost nevoie, au raspuns si vor raspunde in continuare la indemnul pe care l-a facut PF Parinte Patriarh Teoctist de a incerca sa alinam intr-un fel pierderile si durerile pe care in aceste zile Dumnezeu le ingaduie sa fie asupra unor semeni de-ai nostri. Invierea lui Hristos sa fie pentru fiecare dintre noi chezasia invierii noastre, nu numai invierii pentru viata vesnica, ci si a invierii noastre din robia pacatului in robia credintei, a curatiei, a dragostei fata de Dumnezeu si fata de aproapele nostru’.

Si la Targoviste, credinciosii au trait cu mare bucurie sarbatoarea Invierii Domnului. Parintele Gheorghe Chivulescu, protopop de Targoviste, ne-a spus ca toate bisericile si manastirile din zona au fost pline de credinciosi care au venit sa sarbatoreasca prin rugaciune Invierea Domnului: ‘Crestinii ortodocsi din aceasta zona a Targovistei, din vechea capitala a Tarii Romanesti, au trait sarbatorile Invierii Domnului nostru Iisus Hristos la un nivel deosebit de ridicat, cu o traire deosebita, asa cum au petrecut crestinii din intreaga tara. Avand in vedere faptul ca zona noastra este dominata de crestinii ortodocsi, ei au iesit in noaptea Invierii in strada, in fata Sf. Biserici, fiind o atmosfera de adevarata sarbatoare spirituala. Cu lumanarile in maini, cu inimile deschise, cu dragoste fata de Dumnezeu au raspuns la mesajul Invierii Domnului, si bucuria a fost imensa, incat multi au venit sa ia lumina pe care speram sa o pastreze aprinsa pana anul viitor’.

Cum au sarbatorit crestinii ortodocsi din Suceava sarbatoarea Invierii Domnului ne-a spus parintele Vasile Irimia, protopop de Suceava: ‘Credinciosii din zona Sucevei, in numar mare ca in fiecare an, isi indreapta pasii spre altarele bisericilor noastre pentru a participa la cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Pregatiti de mai inainte, dupa ce in numar mare au venit si s-au spovedit si s-au impartasit pe toata perioada Postului Mare, imbracati in haine de sarbatoare, avand pregatite cosurile cu bucatele traditionale, vin ca sa primeasca mai intai lumina sfanta la chemarea preotilor si apoi raman la Sf. Liturghie. Trebuie sa facem precizarea ca insistam foarte mult ca sa ramana la Sf. Liturghie, iar numarul lor este din ce in ce mai mare’.

Comentarii Facebook


Știri recente