De când au ajuns pe teritoriul României mii de român au adus cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul, Sf. Apostol si Evanghelist Matei, Sf. Apostol Ștefan Întâiul-mucenic și ale Sfintei Mucenițe Varvara, de la Schitul Românesc Prodromu – Athos, aflate la Mediaș, în zilele de 6 și 7 Septembrie 2011 și la Bazna, în ziua ‘Nașterii Maicii Domnului’ – 8 septembrie 2011) și acum la Sibiu.
Preoții din Sibiu și din împrejurimi, conduși de protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, alături de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au întâmpinat joi seara (8 septembrie) sfintele moaște și pe monahii de la Schitul ‘Prodromu’, care vor rămâne la Sibiu până mâine seară, 11 septembrie, când vor fi duse la Alba Iulia.
Delegația athonită a fost însoțită de membrii Asociației Ortodoxe ‘Muntele Athos-Schitul Prodromu’ din Mediaș, care a inițiat aducerea moaștelor în România. Alături de soborul de preoți, s-au aflat câteva sute de credincioși, care au așteptat delegația pe esplanada din fața Hotelului Continental Forum. A urmat o procesiune prin centrul istoric al orașului, până la Catedrala mitropolitană, unde Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și un sobor de preoți au întâmpinat pelerinii. Membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Sibiu, au îmbrăcat costumele populare, au purtat icoane și prapuri și au bătut toaca pe parcursul procesiunii.
Slujba oficială de primire a Sfintelor Moaște a fost oficiată la Mediaș, de către Preasfințitul Părinte Andrei Fagărășanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, la Catedrala Ortodoxă ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’.
În ziua ‘Nașterii Maicii Domnului’, la Schitul cu același hram din Bazna, Liturghia Arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, alături de alți 21 de preoți din România și din Muntele Athos.
Inițiativa aducerii Sfintelor Moaște aparține Asociației „Muntele Athos – Schitul Prodromu’. Pelerinajul Sfintelor Moaște în Transilvania s-a putut realiza cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și cu ajutorul Protopopiatului Ortodox Român din Mediaș. Pe durata vizitei în România Sfintele Moaște sosite din Sfântul Munte, sunt însotite de Părinții ieromonahi Serapion și Daniil și de către Ierodiaconul Iustinian, de la Schitul românesc Prodromu, după cum ne informează Irina Mateescu,Specialist relatii publice si comunicare, Asociatia ‘Muntele Athos – Schitul Prodromu’.
„Este o bucurie nemarginită pentrun mine să văd atât de mulți români uniți de credință, bucurându-se de aducerea în România a Sfintelor Moaște de pe Muntele Athos!’, a declarat Mircea Vescan, Președintele Asociației „Muntele Athos – Schitul Prodromu’.
‘Sfintele Moaște sunt mărturii ale lucrării lui Dumnezeu, care vine astfel aproape de noi, credincioșii. Întreaga noastră ființă se poate atinge de trupul purtător de dar al unui plăcut lui Dumnezeu. Este mult mai mult să te rogi Moaștelor decât pelerinajul Sfânt prin locurile în care a mers Iisus’ a declarat la Bazna, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Moaștele se vor afla la Sibiu până mâine seară, 11 septembrie, când vor fi duse la Alba Iulia. Luni, 12 septembrie, la ora 17:30, delegația va ajunge la Cluj-Napoca. Joi, 15 septembrie, moaștele vor ajunge la Brașov, unde vor rămâne până duminică, 18 septembrie.