Mii de pelerini la sărbătoarea Sfinților Ciprian și Iustina

Numeroși credincioși din București și din împrejurimi au venit să-i cinstească ieri, de ziua lor, la Biserica Zlătari din București, pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și pe Fecioara Iustina. Mii de pelerini s-au închinat la cinstita mână a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, care se află aici într-o frumoasă raclă. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Mii de pelerini din parohiile bucureștene, precum și din împrejurimile Capitalei au venit încă de sâmbătă, 1 octombrie, la biserica de pe Calea Victoriei pentru a participa la sărbătorirea ocrotitorilor Bisericii Zlătari, Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina. În ajun de sărbătoare, racla cu cinstita mână a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, episcopul Antiohiei Pisidiei, a fost așezată afară, în partea de sud a bisericii. Prezența numeroasă a credincioșilor a fost o mărturie a cinstirii și evlaviei pe care ei o poartă față de acești sfinți martiri de la sfârșitul secolului al III-lea. ‘Am venit să mă rog pentru sănătatea familiei, a mea, pentru că am cancer la ficat, pentru îndepărtarea răului, a vrăjilor, a blestemelor, deoarece Sfântul Ciprian, vine degrabă în ajutor. E prima oară când vin aici, nu am știut până acum. Am aflat întâmplător de la o femeie care merge mai des la biserică și care m-a rugat să multiplic o rugăciune și o icoană a Sfântului Ciprian. Atunci am citit și eu rugăciunea și am oprit o copie a rugăciunii și a icoanei Sfântului Ciprian, și pur și simplu am venit cu tot sufletul’, a mărturisit o pelerină. Evenimentul de la Biserica Zlătari a fost prilej de bucurie și recunoștință și pentru enoriași. ‘De opt ani vin la hramul Bisericii Zlătari, iar astăzi am venit cu cei doi copii: Flavius și Iustina, care au fost botezați în această biserică, pentru a se ruga ocrotitorilor lor duhovnicești’, a spus Cristina M.

PS Ciprian Câmpineanul a săvârșit Sfânta Liturghie

În ziua hramului, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult, iar la final Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XIX-a după Rusalii, în care se face referire la iubirea vrăjmașilor. Preasfințitul Părinte a reliefat virtuțile și viața exemplară a Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina: ‘Trebuie să luăm aminte de la acești sfinți: credincioșia, răbdarea, smerenia și mai ales curajul de a mărturisi fără rușine pe Mântuitorul Iisus Hristos. Să luați aminte la modelul de viață sfântă pe care au dus-o și să le urmăm exemplul în ceea ce privește tăria credinței și curajul mărturisirii lui Hristos, mai ales în vremurile pe care le trăim, când oamenii sunt împresurați de tot felul de ispite și lucruri subtile din partea vrăjmașului, prin care omul e îndemnat să se îndepărteze de Biserică și de Dumnezeu. Dacă vom rămâne în corabia Bisericii celei mântuitoare, în Biserica strămoșească, întru care ne-am născut și am crescut, cu puterea crucii vom putea birui toate aceste forțe ale întunericului și duhurile cele necurate’.

Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Mucenic Ciprian, părintele paroh Nicolae Dascălu i-a oferit Preasfințitului Ciprian, în numele Consiliului și Comitetului Parohial, un buchet de flori. ‘Acesta reprezintă buchetul florilor noastre duhovnicești de respect și dragoste și în același timp vă mulțumim pentru vizita și binecuvântarea Preasfinției Voastre în această zi de mare sărbătoare pentru Biserica Zlătari, pentru noi toți, care cinstim cu evlavie și cu multă bucurie pe Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina, ocrotitorii duhovnicești ai lăcașului de cult’, a spus părintele paroh.

O broșură cu viața, acatistul și rugăciunile Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina – o broșură normativă, deoarece au circulat broșuri cu date istorice greșite – a fost publicată de parohie și pusă la dispoziția credincioșilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…