Mii de oameni au participat astazi la inmormantarea fostului Arhiepiscop de Tomis, Lucian Florea.

Mii de dobrogeni au participat astazi la slujba de inmormantare a fostului Ierarh al Eparhiei Tomisului, Arhiepiscopul Lucian Florea, care a ocupat aceasta functie in perioada 1990-2001.

Slujba Sfintei Liturghii din aceasta zi a inceput dimineata, cand sapte ierarhi, reprezentanti ai mai multor eparhii crestin-ortodoxe din cadrul Mitropoliilor Moldovei si Bucovinei, Munteniei, Olteniei si Ardealului, au rostit, pe rand, rugaciuni de iertare si mantuire in Catedrala Arhiepiscopala ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ din Constanta, unde a fost si inmormantat, la sfarsitul ceremoniei, intr-o cripta, situata in pronaos.

Sfanta Liturghie a fost fost savarsita, timp de peste doua ore, pe platoul din fata Catedralei Arhiepiscopale, de un sobor de arhierei, preoti, calugari si diaconi, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul sau, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei a rememorat toate momentele semnificative din viata monahala a fostului ierarh , incepand de la acceptarea sa in cinul monahal, continuand cu perioada studiilor teologice si urmarind apoi traseul misionar al Prea Sfintitului Lucian Florea, atat in Tara Sfanta, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane, cat si in perioada cat i-a arhipastorit pe romanii din tarile Europei Occidentale si incheind cu evocarea operei de reactivare a Arhipiscopiei Tomisului, desavarsita de arhiepiscop, cu mult elan si entuziasm, in anul 1990.

De numele Inalt Prea Sfintitului Lucian Florea este legata viata crestin-otodoxa dobrogeana pe

parcursul ultimelor doua decenii. Fost Episcop vicar, cu titulatura de ‘Tomitanul’ din anul 1985, a fost ales Arhiepiscop deTomis catre Colegiul Electoral Bisericesc, in luna februarie a anului 1990, fiind inscaunat in ziua de 25 noiembrie 1990 in Catedrala Arhiepiscopala ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ din Constanta. Sub pastorirea sa a fost reluat invatamantul teologic la Constanta, tot in anul 1990. De asemenea, dupa perioada comunista a fost reinviata viata religioasa. Tot vrednicul ierarh tomitan este cel care a initiat si a finalizat demersurile pentru canonizarea Sfantului Gherman.

Vesnica lui pomenire!

Inalt Prea Sfintitul Lucian Florea s-a nascut la data de 3 aprilie 1923, in comuna Stremt, judetul Alba, in botez primind numele de Simion.

Dupa Cursurile Primare, Inalt Prea Sfintitul Lucian urmeaza Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de pe langa Manastirea Neamt, iar apoi frecventeaza cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, iar cursurile de doctorat le-a urmat in cadrul lnstitutului Teologic din Bucuresti si Ierusalim in perioada 1960-1963 si 1971-1974.

In luna decembrie 1949, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop Antim Nica, episcop, la acea data la Dunarea-de-Jos, a fost inchinoviat la Manastirea Sihastru, judetul Vrancea.

La 13 martie 1950, a fost tuns in monahism, primind numele de Lucian.

In ziua de 17 iulie 1950, Episcopul Chesarie Paunescu de la Dunarea-de-Jos il hirotoneste ierodiacon la Manastirea Sihastru,

iar la 15 august 1958 a fost hirotonit ieromonah in Catedrala Episcopala din Buzau, de catre Episcopul Antim Angelescu al Buzaului.

Intre anii 1960-1963 a fost profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Cernica de langa Bucuresti.

La data de 5 martie 1963 este numit superior la Asezamintele romanesti din Ierusalim si Iordan si reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte, in acelasi an fiind hirotesit arhimandrit la Sfantul Mormant de catre Prea Fericitul Benedict, Patriarhul Ierusalimului.

Aici a activat pana in luna decembrie 1974. Timp de 12 ani a slujit in aceasta calitate cu multa ravna si pricepere ocupandu-se, intre altele, si de fondarea si editarea, ca redactor-sef, a revistei Invierea.

In Tara Sfinta a reprezentat Biserica Ortodoxa Romana in relatiile cu Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului.

A fost membru activ al Comisiei de Cercetari Ecumenice, realizand contacte cu diferiti ierarhi si conducatori de Biserici.

A refacut Biserica Romana din Ierusalim, distrusa de Razboiul din anu; 1947, ingrijindu-se de pictarea si mobilarea ei. Locasul a fost redat cultului in luna mai 1975, la slujba de sfintire participand sapte ierarhi din tara si numerosi clerici si pelerini, in prezenta unui mare numar de credinciosi din Tara Sfanta.

De asemenea, s-a ingrijit de refacerea Caminului Bisericii din Ierusalim si al Schitului romanesc de la Iordan.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, analizind prodigioasa activitate depusa de Arhimandritul Simion (Lucian) Florea, in sedinta sa din 13 decembrie 1974 l-a ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala cu sediul la Paris. A fost hirotonit arhiereu la data de 22 decembrie 1974, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Iustinian al Romaniei.

Dupa decesul titularului Eparhiei Europei Centrale si Occidentale, Prea Sfintitul Lucian Florea a condus aceasta Arhiepiscopie pana la intoarcerea sa in tara (septembrie 1980). Ca Episcop-Vicar pentru Europa Centrala si Occidentala, a infiintat parohii pentru comunitatile romane din diferite tari europene, a organizat Arhiepiscopia, a reeditat seria a doua a revistei Vestitorul, la Paris a luat parte la mai multe intruniri ecumenice, a activat in cadrul Asociatiei Alpi ? Carpati fiind presedinte de onoare al acesteia, etc.

La data de 16 iulie 1980 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul de Fagarasanul activand in aceasta functie pana in octombrie 1985.

La solicitarea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Antim al Tomisului si Dunarii-de-Jos, Prea Sfintitul Lucian Florea a fost ales Episcop vicar la aceasta eparhie, cu titlul de Tomitanul, cu resedinta in Municipiul Constanta. In aceasta calitate a fost instalat in Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta la data de 24 noiembrie 1985, de catre Inalt Prea Sfintitul Antim Nica.

Ca Episcop vicar, Prea Sfintitul Lucian Florea a participat la diverse intruniri ecumenice in tara si peste hotare, iar ca membru al Comisiei de Istorie Eclesiastica din Romania a publicat articole, studii, recenzii, etc., in revistele centrale bisericesti si in alte reviste si periodice eparhiale.

In calitate de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii-de-Jos a oficiat slujbe la parohii si manastiri, a hirotonit preoti, a facut sfintiri de biserici, a prezidat conferinte preotesti, a facut vizite canonice, indrumand viata clerului si a credinciosilor din intreaga Dobroge.

Bogata activitate desfasurata de catre Prea Sfintitul Lucian Tomitanul l-a recomandat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca un vrednic ierarh care poate sta cu multa demnitate si cinste in fruntea Arhiepiscopiei Tomisului dupa reinfiintarea acesteia la data de 12 februarie 1990.

A fost ales ca Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, de catre Colegiul Electoral Bisericesc in ziua de 27 septembrie 1990, fiind inscaunat ca Arhiepiscop in ziua de 25 noiembrie 1990 in Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta, de atunci slujind, invatand si conducand neintrerupt cu mult devotament si daruire pastoreasca destinele duhovnicesti ale clerului si credinciosilor Arhiepiscopiei Tomisului.

Sub pastorirea sa a fost reluat invatamantul teologic din Constanta si reinviata viata religioasa dupa perioada comunista. Pensionat pe caz de boala in anul 2000, Inalt Prea Sfintitul Lucian Florea si-a petrecut ultimii ani in Resedinta Arhiepiscopala din Constanta.

Comentarii Facebook


Știri recente