Mii de ieșeni la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane

Catedrala mitropolitană din Iași a fost ieri, 2 februarie 2012, loc de pelerinaj pentru mii de credincioși care au dorit să participe la Sfânta Liturghie. Lăcașul de închinăciune în care se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și-a serbat hramul istoric, Întâmpinarea Domnului. Chiar dacă vremea a fost geroasă, ‘enoriașii’ catedralei au venit în număr mare pentru a se bucura de bogăția de binecuvântare revărsată prin Sfânta Liturghie. Oamenii s-au închinat la racla ce adăpostește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la cea în care se află fragmente din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre. O parte din pelerini au adus prinoase, ca semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru a fi binecuvântate spre finalul slujbei.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, de dimineață, în sunetul clopotelor și al cântărilor specifice, soborul de ierarhi format din Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a intrat în Catedrala mitropolitană din Iași. Slujba hramului a adunat în sobor preoți consilieri de la Centrul eparhial Iași, stareți de la mănăstirile din județul Iași, preoți slujitori ai Catedralei mitropolitane din Iași, precum și slujitori ai sfintelor altare din parohii.

Liturghie arhierească în prezența a 2.000 de credincioși

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de cei șase ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat autorități locale și județene, starețe de la mănăstirile din județul Iași, dar și 2.000 de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Sanctus’ al catedralei, dirijat de dr. Costel-Mirel Nechita. După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a vorbit despre semnificațiile praznicului Întâmpinării Domnului. Preasfinția Sa a arătat că între Nașterea Domnului și Întâmpinarea Domnului, Biserica noastră mai pomenește Tăierea Împrejur a Domnului și Botezul Domnului. În același timp, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a făcut referire la semnificația numărului 40 (de zile) în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție a Bisericii. ‘Acest ’40 de zile’ înseamnă un timp anume care trebuie înscris în timpul curgător. Acest timp presupune osteneală și asceză. La finalul celor 40 de zile se împlinește un lucru pe care de multe ori îl cerem lui Dumnezeu’, a explicat PS Ioachim Băcăuanul. La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit soborului de ierarhi, preoți și diaconi pentru că au săvârșit Sfânta Liturghie, dar și celor care au participat la slujba hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente