Mii de credincioși la resfințirea Bisericii Sfântul Ierarh Spiridon

Zi de mare sărbătoare, în Duminica a XIII-a după Rusalii, la 2 septembrie 2012, la Biserica ‘Sfântul Ierarh Spiridon’ din municipiul Botoșani, unde Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, a resfințit lăcașul de cult și a sfințit centrul social-pastoral din această parohie. Pentru eforturile depuse, pr. paroh Vasile Acatrinei a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția ‘Sfântul Ierarh Dosoftei’.

Aproape trei mii de credincioși, precum și autorități locale și centrale au participat duminică la slujba de resfințire a Bisericii ‘Sfântul Ierarh Spiridon’ din municipiul Botoșani, precum și la sfințirea centrului social-pastoral din această parohie. Slujbele de sfințire, urmate de slujba Sfântei Liturghii, au fost oficiate de un sobor de 20 de preoți, în frunte cu Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din soborul de slujitori au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Marian Timofte, consilier administrativ bisericesc, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, alături de stareți și preoți din împrejurimi. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât și după finalul acesteia, credincioșii prezenți la sărbătoarea orașului Botoșani au intrat în altarul noului lăcaș sfințit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică în care a fost relatată Pilda lucrătorilor celor răi, îndemnând la pocăință și la o viață bineplăcută lui Dumnezeu. ‘Să ne binecuvinteze Dumnezeu și să-L primim pe Hristos Domnul în viața noastră. Să ne ajute Cel de Sus ca sufletul nostru să fie curățat de orgolii, de patimi, de cuvinte spurcate, de desfrâu, de avort, de minciună, de jurământ strâmb și de toate cele asemenea lor. Și dacă, dintr-un motiv sau altul, din cauza slăbiciunii noastre, am căzut în vreunul dintre aceste păcate sau în mai multe, există darul pocăinței, prin care sufletul este curățit, murdăria este aruncată afară, pentru ca, în loc curățit, Dumnezeu să Se sălășluiască în noi. De aceea, vă îndemn ca întâlnirea voastră cu Bunul Dumnezeu să fie încă din această viață și să pregustați taina împărăției cerurilor încă din această lume. Căci dacă nu-L întâlnim pe Dumnezeu în viața aceasta, nu-L vom întâlni ca Părinte în viața cealaltă, ci-L vom întâlni doar ca Drept Judecător, Care răsplătește fiecăruia după faptele lui’, ‘a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei credincioșilor prezenți, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La sfârșitul slujbei au rostit alocuțiuni pr. protopop Lucian Leonte, care a dat și citire hrisovului de sfințire, și pr. paroh Vasile Acatrinei, care a mulțumit binefăcătorilor și celor prezenți la eveniment. La finalul manifestării religioase, pr. Vasile Acatrinei a primit din partea Înalt Preasfințitul Teofan distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’, pentru efortul depus, iar credincioșii care au ajutat în mod deosebit la lucrările săvârșite au primit diplome de vrednicie.

Biserica ‘Sfântul Ierarh Spiridon’ din municipiul Botoșani datează din anul 1789, fiind zidită pe locul unei biserici din lemn. A fost târnosită pentru prima dată în anul 1801 de către mitropolitul Iacob Stamati. În anul 1817 s-a zidit turnul clopotniță, iar în a doua parte a secolului al XIX-lea i s-a mai adăugat un etaj. Începând cu anul 2008, s-au realizat lucrări de reparații și de consolidare, s-a consolidat fundația și s-a înlocuit acoperișul. De asemenea, s-a decapat în interior și la exterior, fiind pregătită pentru pictura în tehnica frescă, realizată între anii 2010-2011. Între anii 2003-2005 s-a ridicat un centru social-pastoral, dotat cu toate utilitățile.

Comentarii Facebook


Știri recente