Mii de credincioși la hramul Mănăstirii Vorona

Mănăstirea Vorona din județul Botoșani și-a serbat ieri, 8 septembrie, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, principalul hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și IPS Panteleimon, Mitropolit de Oulu (Finlanda), informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Pelerinii prezenți în număr mare la această sărbătoare s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost așezată în incinta mănăstirii.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Vorona din județul Botoșani. Peste 2.000 de pelerini au venit încă de la orele dimineții spre așezarea monahală pentru a participa la slujba hramului. Programul liturgic a început cu Agheazma mică și a continuat cu Taina Sfântului Maslu. Cu acest prilej, a fost așezată în incinta mănăstirii icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După cum ne-a relatat stavrofora Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona, această icoană veche este scoasă din sfântul altar al Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ spre închinarea credincioșilor de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și de Nașterea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan și de IPS Panteleimon, alături de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii s-au închinat în cele trei sfinte lăcașuri ale străvechii așezări monahale: Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’, Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ și Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat faptul că la praznicul sărbătorii de ieri ‘Maica Domnului este arătată lumii, familiei bătrânilor Ioachim și Ana, și prin ei, arătată lumii ca fiind Mama întregii umanități’. ‘Ființa umană care a avut pe deplin gândul lui Hristos a fost Fecioara Maria. Maica Domnului a recunoscut în Domnul Hristos pe Dumnezeul cerului și al pământului. Așezarea lui Hristos în centrul ființei noastre înseamnă a avea gândul lui Hristos și a nu rătăci calea care duce spre adevăr, spre împărăția cerurilor. Biserica noastră, prezentând-o pe Maica Domnului, ne arată calea care duce la adevăr, la împărăția cerurilor. Această cale, în viața de mănăstire nu este alta decât rugăciunea de zi și de noapte pentru cei din mănăstiri și din lume. Așa cum Maica Domnului L-a născut pe Hristos, oferindu-L lumii spre mântuire, la fel suntem chemați și noi să-L primim în suflet pe Mântuitorul Iisus, să trăim credința în adevăr și în iubire. Să-L oferim lumii pe Hristos ca izvor de mântuire, răscumpărare și viață veșnică’, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Este important că avem ocazia să vizităm bisericile ortodoxe din România’

IPS Panteleimon a apreciat la finalul Sfintei Liturghii mulțimea de credincioși prezentă la hramul Mănăstirii Vorona, amintind câteva date istorice referitoare la Biserica Ortodoxă a Finlandei. ‘Este o imagine minunată pentru noi, cei care venim dintr-o regiune unde sunt destul de puțini creștini ortodocși. Simțim că acesta este darul lui Dumnezeu făcut nouă, și anume că am ajuns să trăim experiența duhovnicească aici, împreună cu dumneavoastră. Mulțumim Înalt Preasfințitului Teofan pentru că ne-a binecuvântat călătoria pe aceste meleaguri. Suntem veniți din nordul Europei, unde există un teritoriu numit Scandinavia, compus din câteva țări. În țara noastră sunt aproximativ cinci milioane de locuitori. Cea mai mare parte a populației nu este creștin-ortodoxă. Noi suntem rezultatul Mănăstirii Valaam din Rusia, situată pe o insulă din Lacul Ladoga, care și-a trimis misionarii pe teritoriul nostru. Părintele nostru duhovnicesc este IPS Leo, Primatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Finlandei, care a vizitat aceste meleaguri și care ne-a rugat să aducem aici binecuvântările Înalt Preasfinției Sale. Eparhia noastră se află în partea de nord a Finlandei și suntem aici într-un pelerinaj alături de preoții parohi ai arhiepiscopiei noastre. Pentru noi, finlandezii, este important că avem ocazia să vizităm bisericile ortodoxe din România, deosebit de frumoase. Am observat că sunt foarte mici diferențe care țin mai mult de tradiția locului decât de învățătura Bisericii. Credința este aceeași cu viața liturgică duhovnicească’, a spus IPS Panteleimon.

O săptămână de manifestări culturale

Hramul Mănăstirii Vorona coincide cu serbările pădurii comunei Vorona. Potrivit tradiției, în după-amiaza zilei de 8 septembrie este organizat un festival folcloric în poiana mănăstirii, care continuă hora țărănească de altădată. Începând de pe 3 septembrie până astăzi se organizează ample manifestări culturale. ‘Ne bucurăm că astăzi numeroși oameni au venit să o cinstească pe Maica Domnului la Mănăstirea Vorona. Dorim ca prin manifestările culturale pe care le organizăm, oamenii să se relaxeze și să se recreeze. Prin faptul că ei se întâlnesc, se bucură în această zi așteptată de toți locuitorii comunei Vorona’, a spus Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona.

Comentarii Facebook


Știri recente