Mii de credincioși din Oltenia la moaștele Sfântului Calinic

Câteva mii de credinciosi s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Calinic, care se află de sâmbătă seara – 28 aprilie 2012-, la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova. Sfintele moaște au fost aduse de la Mânăstirea Cernica, de o delegatie condusă de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La sosire a fost săvârsită o slujba de Te Deum, după care, moaștele au fost depuse pe o esplanadă special amenajată în fața Catedralei mitropolitane, alături de moaștele Sfintilor Nifon, Tatiana, Serghie și Vah. A urmat săvârșirea slujbei de Priveghere si slujba Sfintei Liturghii, incepând cu miezul nopții.

La 29 aprilie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor format din 12 ierarhi, membri a Sfântului Sinod al BOR, după cum ne informează Gheorghe Cioiu – Biroul de presa al Arhiepiscopiei Craiovei. Au slujit: IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaților, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Laurentiu a rostit un cuvânt în care a detaliat câteva învățături reieșite din Evanghelia acestei duminici, închinată femeilor mironosițe. La rândul său, IPS Irineu a exprimat bucuria prilejuită de prezența sfințitoare și tămăduitoare a moaștelor Sfântului Calinic, pentru credinciosii din întreaga Oltenie.

Tot cu acest prilej, IPS Irineu a dăruit din partea Mitropoliei Olteniei o icoană Catedralei Sfântul Dumitru din Craiova, reprezentand pe cei doi sfinți care se vor intâlni la Mânăstirea Lainici, joi, 3 mai: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și Sfântul Cuvios Irodion. De asemenea, PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul a dăruit Mitropoliei Olteniei o icoană cu Sfântul Calinic, din partea Preafeicitului Părinte Patriarh Daniel.

Moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica vor rămane la Catedrala din Craiova până luni după amiază, după care vor pleca spre Arhiepiscopia Râmnicului.

Cu acest prilej acolo se va oficia un program liturgic special, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS purtătorul de cuvant al Eparhiei Râmnicului, părintele Constantin Cârstea: „Începând cu orele 19:00 luni, 30 aprilie 2012, în Catedrala Arhiepiscopală se va oficia Slujba Vecerniei cu Litia și Utrenia, iar începând cu miezul nopții preacuvioșii părinți de la Mănstirile Frăsinei, Cozia, Turnu și Stânișoara vor oficia Sfânta Liturghie. Marți, 1 mai, începând cu orele 18:00 se va face Acatistul Sf. Calinic și Slujba Agheasmei Mici, iar începând cu ora 09:30 slujba arhierească pe esplanada din fața Catedralei”.

Acestea vor rămâne la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea până miercuri, 2 mai, apoi vor pleca la ctitoria Sfântului Calinic, Manăstirea Frăsinei. Joi, 3 mai, în ziua de prăznuire a Sfântului Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfântului Calinic, sfintele moaște vor fi duse la Lainici. Vineri se vor afla în Episcopia Severinului si Strehaiei, la Paraclisul episcopal din Drobeta Turnu Severin, iar de vineri seara, până sambătă, 5 mai, vor face un ultim popas în Episcopia Slatinei și Romanaților, la Mânăstirea Clocociov.

Comentarii Facebook


Știri recente