Mii de credincioși au participat la slujba de resfințire a Bisericii „Vulpe” din Iași

Peste 3.000 de credincioși au participat ieri la slujba de resfințire a Bisericii Vulpe din Iași, iar alte câteva mii s-au închinat și au trecut prin sfântul altar de-a lungul întregii zile, până târziu în noapte, informează „Ziarul Lumina” Ediția de Moldova. Biserica a primit pentru evlavia enoriașilor o părticică din moaștele Sfintei Ecaterina care a fost adusă din Italia.

Biserica cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sf. Cuv. Antonie cel Mare’ – Vulpe din Iași a îmbrăcat straie de sărbătoare ieri, când a primit veșmântul resfințirii. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii din Iași, dar și din alte parohii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au urcat dealul Sărăriei pentru a fi părtași la marea sărbătoare a lăcașului de închinăciune cunoscut sub numele de Biserica Vulpe. Cu lumânări și flori în mână, oamenii au așteptat venirea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a părintelui Sorin Filip de la parohia ‘Sf. Dumitru’ – Genova (Italia) care a adus cu acest prilej o părticică din moaștele Sfintei Ecaterina. Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 40 de preoți și diaconi pe un podium amenajat în curtea bisericii parohiale.

Importanța iubirii vrăjmașilor

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificațiile Epistolei către Corinteni a Sfântului Ap. Pavel și ale Evangheliei Sfântului Ap. Luca, citite ieri în timpul Sfintei Liturghii.

‘Dumnezeu s-a făcut Om pentru ca omul să devină dumnezeu. Omul este chemat încă din această lume să se îndumnezeiască. Viața în Hristos, dobândirea Duhului Sfânt, pregustarea împărăției cerurilor și îndumnezeirea reprezintă ținta vieții noastre. Sf. Ap. Pavel arată în Epistola citită înainte de Sfânta Evanghelie că ținta noastră, a oamenilor obișnuiți, este desăvârșirea, îndumnezeirea. Dumnezeu dorește ca omul care ajunge la o astfel de țintă să nu cadă în păcatul mândriei, al judecății aproapelui’, a afirmat IPS Teofan, care a continuat să explice credincioșilor importanța iubirii vrăjmașilor, pornind de la Evanghelia din Duminica a XIX-a după Rusalii. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei L-a dat ca exemplu pe Însuși Mântuitorul care, atunci când era pironit pe Cruce, a spus ‘Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac’.

‘Cu foarte multă strădanie s-a administrat tot ceea ce credincioșii au lăsat la biserică’

La finalul slujbei, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a vorbit despre jertfa părintelui paroh Mihail Grigoraș și a ctitorilor, care, ‘în ciuda greutăților și a lipsurilor, au reușit să consolideze biserica, să o înfrumusețeze prin pictură și să o doteze cu toate cele necesare’. ‘Puțini credincioși din parohie au sprijinit lucrările de reconsolidare și înfrumusețare, dar acei puțini l-au ajutat pe părintele cu toată inima lor și au făcut ca această candelă să strălucească’, a spus pr. Andrei. Părintele paroh Mihail Grigoraș, care este și secretarul Protopopiatului Iași 1, a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, preoților și credincioșilor pentru prezență, după care a amintit câteva aspecte din derularea lucrărilor în ultimii cinci ani la Biserica Vulpe. ‘Cu foarte multă strădanie și cu foarte multă atenție s-a administrat tot ceea ce credincioșii au lăsat cu grijă la biserică. Am avut lângă mine oameni foarte buni care sunt astăzi (n.r. ieri) lângă mine, epitropii, consilierii și credincioși apropiați, care m-au ajutat și m-au susținut’, a mărturisit pr. paroh Mihail Grigoraș, care și-a îndreptat gândul de recunoștință către PS Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei, care, alături de IPS Teofan, a binecuvântat aducerea unei părticele din moaștele Sfintei Ecaterina la Biserica Vulpe, unde va rămâne așezată într-un baldachin. Părintele paroh a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Crucea Moldavă, iar persoanelor care s-au remarcat în mod deosebit în susținerea lucrărilor li s-au oferit distincții de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…