Mii de credincioși au participat la hramul mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului ce îl au ca ocrotitor pe Sf. Ilie Tesviteanul

Ca în fiecare an, și în anul acesta mii de credincioși au luat parte la hramurile mănăstirilor care-l au ca ocrotitor pe Sf. Ilie Tesviteanul în Episcopia Caransebeșului. Astfel că la schiturile de pe muntele Semenic și Muntele Mic sute de credincioși au urcat pentru aduce cuvenită cinstire Sfântului Ilie, proorocul.

În acest an, deși vremea a fost nefavorabilă, aproximativ 500 de credincioși au participat la slujba de resfințire a bisericii schitului de pe muntele Semenic, ce s-a săvârșit de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în dimineața ajunului praznicului, respectiv duminică, 19 iulie2009. Altarul bisericii schitului de pe muntele Semenic a fost înnoit după 63 de ani. Datorită deteriorării sfintei mese și a altarului bisericii, la inițiativa sectorului exarhat al eparhiei, s-au efectuat lucrări de renovare, care au trebuit pecetluite prin slujba de resfințire oficiată de către chiriarh. Astfel că după înnoirea sfintei mese s-au reașezat sfintele moaște în sfântul prestol, precum și hrisovul cel vechi (din anul 1946), adăugându-se deopotrivă și o nouă însemnare.

După slujba de resfințire s-a oficiat dumnezeiasca Liturghie arhierească, în finalul căreia credincioșii s-au închinat înaintea sfintei mese. La Sf. Liturghie din ziua hramului au luat parte la Sf. Liturghie 400 de credincioși, iar din partea Centrului Eparhial a participat părintele arhim. Constantin Timiș, exarhul mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului.

Cel mai important pelerinaj din acest an avut loc la mănăstirea Vasiova, unde peste 3000 de credincioși au trecut pragul sfintei mănăstiri, participând la sfintele slujbe, care s-au oficiat fără întrerupere pe parcursul zilelor de ajun al praznicului și în ziua praznicului. Slujba de priveghere a fost oficiată de către Întâistătătorul Eparhiei, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, în cadrul acestei slujbe sfințindu-se și pictura care împodobește altarul de vară al mănăstirii.

În ziua praznicului mulțimea de credincioși a participat la slujba Sf. Liturghii oficiată de Chiriarhul Eparhiei Caransebeșului înconjurat de un sobor de 28 de preoți și diaconi. Numeroși credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar toți cei prezenți s-au bucurat de cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale. În încheiere, Ierarhul urat tuturor credincioșilor care poartă numele Sfântului Ilie sănătate și ani îndelungați întru dragostea lui Dumnezeu și a aproapelui. Totodată, toți cei prezenți au primit din partea mănăstirii un pachețel cu bucate și o iconiță a Sf. Ilie spre aducere aminte de hramul celei mai reprezentativ mănăstiri din Episcopia Caransebeșului.

Pe muntele Mic, la hramul schitului au participat peste 200 de credincioși, iar delegatul Preasfinției Sale a fost părintele Daniel Alic, consilier cultural al Eparhiei, care a transmis cuvântul de binecuvântare al Ierarhului. La această mănăstire, se organizează pelerinajul la crucea de pe muntele Mic la praznicul Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie), când sute de credincioși participă la Sf. Liturghie oficiată la 1600 metri altitudine, în fața crucii de metal de pe munte, a doua ca mărime din țara noastră.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente