Mii de credinciosi au participat astazi la Sf. Liturghie oficiata la Catedrala mitropolitana din Iasi, cu prilejul sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva

Slujba a fost oficiata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si cu alti 18 ierarhi, membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul adresat celor prezenti, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a referit la contextul aducerii la Iasi a moastelor Sf. Ap. Pavel de catre IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania: ‘Cinstim anul acesta 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, 80 de ani de patriarhat, 90 de ani de viata si 55 de ani de arhipastorire, de arhierie a PF Parinte Patriarh Teoctist si, de aceea, noi am dorit, pentru a sublinia importanta acestor evenimente, sa invitam din Grecia, cu binecuvantarea PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, pe IPS Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania, care a fost si anul trecut la noi cu un fragment din lemnul Sf. Cruci. Acum, IPS Panteleimon ne-a adus un alt dar si anume o particica din moastele Sf. Ap. Pavel, Apostolul Neamurilor sau al Natiunilor. IPS Mitropolit Panteleimon este atat de mult atasat de Sf. Ap. Pavel incat, de 11 ani, fara intrerupere, organizeaza in Mitropolia IPS Sale, la Veria, in Grecia, congrese sau simpozioane academice internationale cu participarea reprezentatilor tuturor Bisericilor Ortodoxe si am fost invitati si noi, ca delegat al PF Parinte Patriarh Teoctist anul acesta, in luna iulie, la Veria si am vazut cu cata dragoste, cu cata pricepere, cu cata pasiune, IPS Panteleimon venereaza persoana, memoria si mostenirea Sf. Ap. Pavel care este Apostolul Neamurilor, cel mai mare invatator al Evangheliei dupa Insusi Mantuitorul Iisus Hristos. Sf. Ap. Pavel a fost numit de Sf. Ioan Gura de Aur-‘gura lui Hristos’-pentru ca unele lucruri, adevaruri ale credintei, nu le-a spus Hristos cat a stat pe pamant, ci le-a spus prin Sf. Ap. Pavel dupa Inaltarea Sa la cer’.

La randul sau, IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria Nausa si Kampania a subliniat importanta momentelor pe care Biserica Ortodoxa Romana le aniverseaza in acest an. De asemenea, IPS Panteleimon a vorbit celor prezenti despre modelul de credinta pe care il reprezinta Sf. Ap. Pavel: ‘Avem aici moastele unui sfant care am putea spune ca a primit mai mult decat orice alt om de pe pamant, izvoarele harului dumnezeiesc, fiind inundat de bunavointa lui Dumnezeu. Prigonitor al lui Hristos in tineretea sa, se invredniceste sa-L vada pe Iisus in drum spre Damasc, lucru care, in mod minunat, a dus la convertirea sa, la credinta cea adevarata, si bunavointa lui Hristos nu s-a oprit aici, ci i-a daruit si alte mari descoperiri si la invrednicit sa fie rapit pana la al treilea cer, unde a auzit lucruri de nespus, lucrurile Domnului. Dar, si Sf. Ap. Pavel nu a ramas indiferent la descoperirile ceresti, ci a devenit marturisitorul lui Hristos, a devenit Apostolul dragostei si al jertfelniciei, cel ce a strabatut, in numele lui Hristos si al Evangheliei, tot pamantul, cel ce a fost intemnitat, a fost chinuit, a suferit multe prigoniri, inclusiv martiriul, cel ce a purtat stigmatele lui Hristos in trupul sau. S-a aratat invatator si incepator al credintei, corifeu in lucrare si cuvant, exemplu de ucenic, de invatator si de pastor, exemplu de sfintenie a vietii si de dragoste jertfelnica pentru pastoritii sai’.

In cuvantul de binecuvantare adresat celor prezenti astazi, la slujba Sf. Liturghii, oficiate la Catedrala mitropolitana din Iasi, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat importanta si necesitatea cinstirii sfintilor, care constituie pentru fiecare dintre noi exemple de credinta ce trebuie urmate: ‘Biserica vine cu lumina ei, cu lumina lina a slavei celei neinserate a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ni-l aduce pe Dosoftei din veacul al XVII-lea, cu toata valoarea si frumusetea gandirii sale aici la noi, parintele nostru si al slujitorilor altarelor si al slujitorului scrisului, a condeierilor plin de maiestrie, de vers de bogat si de aceea Sfintii ne sunt noua apropiati, ne sunt fratii nostri si pilde de vietuire, pilda de lupta si de invingere, pentru ca ei au luptat in primul rand cum luptam si noi cu omul cel interior al nostru si cu cele ale societatii, ale lumii. Ei ne sunt pilda pentru ca au fost statornici in credinta lor. Desi prigonit, desi amarat acest mitropolit, exilat in partile tinutului ucrainean, unde i-a ramas mormantul, inca greu de identificat si, intre altele, IPS Mitropolit gandeste ca sa gaseasca si mormantul ca sa intregeasca aceasta canonizare si cu prezenta trupului Mitropolitului Dosoftei si se va implini si lucrul acesta’.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Teoctist si-a exprimat speranta ca, intr-un timp cat mai scurt, astfel de momente deosebite ca cele organizate an de an la Catedrala din Iasi, sa aiba loc si la Catedrala Mantuirii Neamului, care urmeaza a se construi in Capitala: ‘E mare bucurie ca sa ne intalnim astazi in aceasta Catedrala si ma gandeam cand voi avea si la Bucuresti o Catedrala, tot asa o sa va invit pe toti la Catedrala, ca sa se poata aduna reprezentantii poporului ca sa se apropie si de oameni si de nazuintele lor si de Dumnezeu. IPS Voastra, Va felicitam din toata inima pentru fapta de astazi’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a multumit apoi PF Parinte Patriarh Teoctist pentru participarea la hramul Sf. Cuv. Parascheva si i-a oferit PF Sale un engolpion special cu chipul Sf. Ierarh Dosoftei si o placheta cu icoana Sf. Dosoftei. De asemenea, IPS Daniel i-a oferit Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane icoana Sf. Ap. Pavel, icoana Sf. Cuv. Paracsheva si icoana Sf. Ierarh Dosoftei: ‘Multumim PF Parinte Patriarh Teoctist pentru frumoasele si parintestile cuvinte pe care ni le-ati adresat si, in acelasi timp, ii multumim pentru ca este prezent aici, mai ales ca a fost pastor in scaunul lui Dosoftei, intre anii 1977-1986, deci ca Mitropolit al Moldovei si Sucevei, si sunteti in comuniunea aceasta a ierarhilor si a sfintilor rugatori. Ca semn de recunostinta, de pretuire si de fiasca dragoste in Hristos, din partea noastra, a clerului si a credinciosilor din Moldova. dorim sa Va oferim PF Voastre engolpionul special facut care poarta chipul Sf. Ierarh Dosoftei. De asemenea, dorim sa Va oferim si o placheta cu icoana in aur a Sf. Dosoftei, in care se vede si chipul Catedralei mitropolitane din Iasi. De asemenea, ca o amintire mai vizibila a prezentei Sf. Ap. Pavel la Iasi dorim sa Va oferim si aceasta icoana a Sf. Ap. Pavel, care V-a inspirat in misiunea si in lucrarea pastorala a PF Voastre. De asemenea, dorim sa Va oferim o icoana a Sf. Parascheva care V-a ocrtotit si Va ocroteste mereu si pe care ati dus-o in pelerinaj in 1947, in toata tara, si de asemenea, icoana Sf. Ierarh Dosoftei pentru ca ati prezidat sedinta Sf. Sinod de canonizare si astazi ati prezentat proclamarea canonizarii’.

Aceleasi daruri au fost oferite de catre IPS Daniel si IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania. De asemenea, ceilalti ierarhi care au slujit astazi la Catedrala mitroplitana din Iasi au primit cate un engolpion cu chipul Sf. Ierarh Dosoftei. Dupa Sf. Liturghie, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu soborul de ierarhi a binecuvantat pelerinii prezenti in numar impresionant la Catedrala mitropolitana. Pelerinilor le-a fost aratata icoana Sf. Ierarh Dosoftei, dupa care s-a intonat troparul Sf. Cuv. Parasheva.

Comentarii Facebook


Știri recente