Mii de bucureșteni au participat la Pelerinajul de Florii din Capitală

Cinci sute treizeci de preoți și aproximativ zece mii de credincioși din parohiile bucureștene și ilfovene au participat în această seară de 11 aprilie, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), la pelerinajul organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor. Manifestarea a fost mediatizată de Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române și a fost transmisă în direct de TRINITAS TV și Radio TRINITAS.

După săvârșirea Vecerniei oficiată la Mănăstirea Radu Vodă, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a citit rugăciunea de binecuvântarea salciei, stâlpările fiind stropite cu agheasmă în semnul Sfintei Cruci și împărțite credincioșilor adunați pentru pelerinaj. Apoi, pelerinii au pornit către Biserica „Sfântul Spiridon” Nou – paraclis patriarhal, precedați de toacă, steaguri, ripide, Sfânta Cruce, de diaconii, care au cădit, de preoții celor trei protoierii din București și celor două protoierii ilfovene, de preoții de caritate, de protoierei, de preoții consilieri eparhiali și patriarhali, de icoana mare praznicală a Intrării Domnului în Ierusalim, de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și de colegii elevilor seminariști din cor.

Cântând imnuri specifice sărbătorii Floriilor și Săptămânii Patimilor Mântuitorului, inaugurată cu acest prilej, pelerinii au ajuns la Biserica „Sfântul Spiridon” Nou, unde au fost întâmpinați de slujitorii și credincioșii de aici și ai parohiilor învecinate, Slobozia și „Sfântul Alexe”. La primul popas al pelerinilor a fost intonată o ectenie întreită și a fost rostită o rugăciune.

Procesiunea a continuat în atmosfera duhovnicească, imprimată momentului de cântările bisericești, de sunetul prelung al clopotelor și de bătăile de toacă, până la Biserica „Sfânta Ecaterina” – paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universității din București. Profesorii și studenții acestei instituții au întâmpinat cortegiul de pelerini. Și acest al doilea popas al pelerinilor a fost marcat de rânduiala săvârșită la Biserica „Sfântul Spiridon” Nou.

Pelerinii au pornit către punctul final al parcursului spiritual de Florii. Urcând Dealul Patriarhiei, pelerinii au ajuns la Catedrala patriarhală, unde au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și de Preasfințitul Părinte Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului. Spațiul din fața și din jurul Catedralei a devenit neîncăpător.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a primit cu bucurie pe participanții la procesiune și i-a binecuvântat. La încheierea procesiunii a fost săvârșită o slujbă, intonându-se pentru a treia oară ectenia întreită. În cadrul acestei slujbe, Preafericirea Sa a rostit rugăciunea de sfințire a icoanei praznicului și rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor (din Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim). Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de învățătură sutelor de preoți și miilor de credincioși, în care a subliniat multiplele semnificații ale tradiției vechi a Pelerinajului de Florii. „Simbol al credinței vii”, Pelerinajul de Florii a fost reluat în București și în celelalte orașe din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, după șaptezeci de ani de întrerupere, a menționat Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente