Mii de bucovineni la sfințirea Catedralei din Gura Humorului

Orașul Gura Humorului a îmbrăcat, duminică, straie de sărbătoare, pentru a cinsti sfințirea bisericii cu hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Duminica Sfinților Români’, potrivit „Ziarul Lumina”. Copii, tineri și bătrâni, mulți dintre ei îmbrăcați în port tradițional, s-au adunat în preajma catedralei încă de la primele ore ale dimineții, iar numărul credincioșilor adunați aici, humoreni și nu numai, a ajuns în scurt timp la peste cinci mii.

Sfințirea catedralei din Gura Humorului este un moment pe care locuitorii din partea locului l-au așteptat peste 16 ani. Mai mult de cinci mii de oameni s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții de ieri în jurul noii biserici în așteptarea târnosirii și a Sfintei Liturghii.

‘Pentru orașul nostru este o zi istorică, iar pentru mine o zi foarte fericită’, ne-a mărturisit preoteasa Maria Gheorghiu, o humoreancă îmbrăcată în costum popular, care aștepta emoționată începerea slujbei. Iar Biserica Ortodoxă Română a cinstit, la rândul ei, așa cum se cuvine momentul mult-așteptat de humoreni, la slujba de sfințire a catedralei luând parte un număr impresionant de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, stareți și starețe de la mănăstirile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și peste o sută de preoți de la parohiile din jur. Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh, care a vorbit, la final, credincioșilor prezenți la eveniment despre semnificațiile acestui moment deosebit din viața creștinilor din orașul sucevean Gura Humorului.

Odată cu sfințirea bisericii de zid, se sfințesc și sufletele credincioșilor

‘Binecuvântarea pe care o dăruiește sfințirea unei biserici este mare și sfântă, pentru că biserica de zid este învelișul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos, care înseamnă comunitatea bisericească euharistică îndrumată de păstorii ei duhovnicești. Deci, deodată cu sfințirea bisericii, se sfințesc și sufletele noastre, ale celor care ne-am rugat în timpul slujbei de sfințire’, a spus Părintele Patriarh. După sfințire, Preafericitul Părinte Daniel a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de ierarhi, dar și de preoți și diaconi, pe scena amenajată în fața bisericii. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanța rugăciunii și a postirii jertfelnice pentru întârirea credinței. ‘Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că, atunci când avem puțină credință, trebuie să o înmulțim și să o întărim prin rugăciune fierbinte și statornică și prin postire jertfelnică. Pentru că, atunci când ne aflăm în stare de rugăciune și de post, suntem direct legați de Dumnezeu mai mult decât de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugăciune și prin postire jertfelnică – a nu mânca și a nu bea nimic în ziua respectivă – noi ne umplem de harul Duhului Sfânt’, a subliniat Părintele Patriarh.

‘Cetățean de onoare’ al orașului Gura Humorului

După oficierea Sfintei Liturghii, primarul Marius Ioan Ursaciuc a înmânat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de ‘cetățean de onoare’ al orașului Gura Humorului și, pentru prima dată în istoria localității sucevene, i-a dăruit Cheia Orașului. La rândul său, Patriarhul României a răsplătit munca celor care, clerici sau mireni, au sprijinit în mod deosebit lucrările de construcție a catedralei din Gura Humorului. Printre cei răsplătiți pentru râvna lor s-a numărat preotul Mircea Nuțu, parohul Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’ și cel care a muncit, timp de 20 de ani, pentru a duce la bun sfârșit proiectul catedralei. În aplauzele humorenilor prezenți la eveniment, părintele Nuțu a primit de la Preafericitul Patriarh Daniel cea mai mare distincție acordată de Biserica Ortodoxă Română clericilor, Crucea Patriarhală. ‘Pe lângă clericii și mirenii pe care i-am răsplătit astăzi și cărora le-am mulțumit pentru eforturile deosebite pe care le-au depus la ridicarea acestui sfânt lăcaș, se cuvine să pomenim și să mulțumim poporului de credincioși, cei mulți și anonimi, care cu jertfă și smerenie se unesc pentru a ajuta Biserica noastră’, a mai spus Părintele Patriarh.

‘Nu am văzut niciodată o slujbă atât de frumoasă aici, la noi’

Humorenii și oaspeții prezenți, ieri, la slujba de sfințire a catedralei s-au declarat impresionați atât de frumusețea lăcașului de cult, cât și de importanța pe care Biserica Ortodoxă Română a arătat-o evenimentului. ‘Nu am văzut niciodată o slujbă atât de frumoasă și atât de mulți ierarhi aici, la noi. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care au adus jertfă pentru ridicarea construcției și celor care au binecuvântat biserica noastră’, a spus Maria Rusca, o bătrână de 84 de ani, care a venit la slujba de sfințire dintr-un sătuc aflat la câțiva kilometri depărtare de Humor, împreună cu nepoțica.

‘Pentru orașul nostru este o zi istorică, iar pentru mine una foarte fericită’, spune și preoteasa Maria Gheorghiu, care și-a privit mândră băiatul, tot preot, participând la slujba de sfințire alături de înalții ierarhi. ‘Eu lucrez în străinătate de câțiva ani și, fiind acum acasă, în concediu, mă bucur să văd o realizare atât de frumoasă la noi acasă. Sunt mândru, acesta este cel mai potrivit cuvânt’, mărturisește Constantin Vaman, prezent la evenimentul de ieri alături de soție și de tatăl socru. Și vizitatorii din alte județe, fie că se aflau în trecere sau în concediu în zona Bucovinei, s-au declarat încântați de catedrala humorenilor. ‘Este una dintre cele mai frumoase biserici pe care am văzut-o până acum. Îmi place foarte mult și faptul că mulți oameni de aici cinstesc evenimentul îmbrăcați în port tradițional. Este o legătură strânsă și foarte frumoasă între oamenii de aici și Biserică’, spune și Maria Purice-Szel, o tânără ieșeancă venită la prietenii din Gura Humorului.

Un simbol al orașului și o mărturie a credinței humorenilor

Preotul Mircea Nuțu, parohul Bisericii ‘Sf. Împărați Constantin și Elena’ din Gura Humorului, consideră catedrala sfințită, ieri, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ‘un simbol al orașului și o mărturie a credinței humorenilor’. ‘Catedrala nu a cerut doar o jertfă morală, ci și o jertfă materială. Pentru a duce la bun sfârșit acest obiectiv spiritual, nu au fost doar 16 ani de muncă, ci 20 de ani, pentru că au fost și patru ani de luptă pentru dobândirea terenului’, spune preotul Nuțu. Crucea și locul pentru catedrală au fost sfințite pe 5 decembrie 1991 de către Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, iar trei ani mai târziu, pe 23 octombrie 1994, IPS Pimen, împreună cu un sobor preoți, a sfințit piatra de temelie a catedralei, al cărei proiect a fost realizat de arhitectul Gheorghe Bratiloveanu. Catedrala ‘Nașterea Maicii Domnului’ are o lungime de 46 m, o lățime de 26 m și înălțimea de 53 m. Pictura catedralei a fost începută în anul 2007 și a fost realizată de profesorul Alexandru Mateiaș din București, împreună cu o echipă de tineri. Sculpturile și catapeteasma din biserică au fost realizate de o echipă de meșteri, în frunte cu sculptorul Ioan Hantar, din Grumăzești – județul Neamț. Pictura catapetesmei a fost făcută de un tânăr pictor din Gura Humorului, Cristian Dumbrava, iar icoanele prăznicare au fost pictate tot de un humorean, Vasile Dobrean. Partea exterioară a catedralei, lucrarea din piatră, este opera lui Florin Dorneanu, din localitatea Stânca – județul Neamț. În catedrală se află 21 de candelabre și 32 de aplice aduse din Grecia, majoritatea donații de la credincioșii care au dăruit bisericii și cărți de rugăciune, icoane și alte obiecte necesare desfășurării tuturor serviciilor religioase. ‘În jurul meu i-am avut mereu alături pe credincioșii Parohiei ‘Sf. Constantin și Elena’ din Gura Humorului. Ei au fost, de fapt, ctitorii acestei catedrale, alături de credincioși de la alte parohii din oraș și din țară, de humoreni plecați la muncă în străinătate, de oameni de afaceri. Am rămas uimit de puterea credinței și spun mereu: dacă neamul românesc și cei care ne conduc ar înțelege ce înseamnă puterea credinței și unitatea poporului în jurul altarului, ați putea vedea multe minuni. Această catedrală va rămâne un simbol al orașului și o mărturie a credinței’, spune părintele Mircea Nuțu. După încheierea ceremoniilor de sfințire, credincioșii s-au așezat la rând, pentru a trece prin Sfântul Altar.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vizită la mănăstirile din Bucovina

Vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la mănăstirile din zona Bucovinei a început în dimineața zilei de sâmbătă, 20 august, la Mănăstirea Humor, din județul Suceava. Patriarhul României, însoțit de Înalt Preasfințitul Teofan și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, a fost întâmpinat de Înalt Preasfințitul Pimen și de obștea Mănăstirii Humor. În biserica mănăstirii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire, după care Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezența în Bucovina și i-a prezentat situația lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea Humor. Preafericitul Părinte Daniel a apreciat eforturile depuse de obștea mănăstirii și a făcut o paralelă între refacerea picturii unei biserici și curățirea duhovnicească a omului: ‘Această lucrare sfântă a picturii nu este doar o podoabă, ci în primul rând o mărturisire a credinței, un îndemn la rugăciune și la viață sfântă. Sfinții din icoane sunt învățătorii noștri, dar mai ales sunt rugătorii noștri’, a spus Preafericirea Sa.

După popasul făcut la Mănăstirea Humor, Preafericitul Părinte a mers la Mănăstirea Voroneț, unde, în cuvântul adresat înalților ierarhi și obștii mănăstirii, a subliniat frumusețea și valoarea culorii-simbol a picturilor acestei mănăstiri istorice, albastrul de Voroneț: ‘Avem aici un îndemn la Liturghie cosmică și, într-adevăr, frumusețea albastrului de Voroneț cheamă verdele din natură și verdele translucid, luminat de soare, în Liturghie cerească.

Prin albastrul lui, Voronețul ne arată cel mai bine cerul coborât pe pământ, îmbrățișând toată lumea creată de Dumnezeu’, a spus Părintele Patriarh, al cărui popas în Bucovina se va încheia astăzi, după vizita la mănăstirile Sucevița și Moldovița.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…