Mihail Sadoveanu, comemorat la Schitul Vovidenia

În urmă cu 51 de ani, pe 19 octombrie, într-o zi de toamnă târzie, după mulți ani de stânjenire fizică, Mihail Sadoveanu, ‘patriarhul cuvintelor meșteșugit așternute pe hârtie’, apunea, în al 81-lea an de viață, sălășluindu-se în veșnicia eroilor pe care i-a imortalizat în romanele sale. Ca în fiecare an, la Casa Memorială ‘Visarion Puiu’ și Muzeul ‘Mihail Sadoveanu’ de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, județul Neamț, au fost organizate mai multe manifestări prilejuite de ziua comemorativă.

În dimineața zilei de 19 octombrie, în prezența a numeroși elevi, însoțiți de profesori de la seminarul teologic din apropiere, dar și de la școlile din satele comunei Vânători-Neamț, a fost oficiată dumnezeiasca Liturghie în biserica Schitului Vovidenia, după care s-a săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea scriitorului Mihail Sadoveanu și a familiei sale.

La finalul Parastasului, potrivit Ziarul Lumina, arhim. Mihail Daniliuc, egumenul schitului și custode al muzeului, a arătat importanța slujbei de pomenire pentru cei răposați, fie ei chiar și scriitori, subliniind că ‘această rânduială a devenit o obișnuință pentru noi, în aceste momente comemorative, mai ales că Sadoveanu și-ar fi dorit să fie înmormântat la Neamț printre călugări și voievozi. Mihail Sadoveanu și ceilalți făuritori de cultură românească au nevoie nu doar de simpozioane menite să elogieze viața și opera lor, ci și de rugăciuni pentru sufletele lor, căci și ei, ca fiecare dintre noi, au fost supuși încercărilor, ispitelor și chiar scăderilor inerente unei vieți pământești. Din această perspectivă, slujba Parastasului este un act de cult și de cultură deopotrivă’.

Manifestarea a continuat apoi la muzeu, unde profesorii și elevii au pregătit referate și comunicări în care a fost omagiată opera celui mai mare romancier din literatura română. Profesorul Călin Rudeanu de la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’ a făcut o sinteză emoționantă a ceea ce înseamnă Mihail Sadoveanu pentru cultura nației românești. Profesoara Cristina Grigore de la Școala Lunca a prezentat un film despre viața și opera scriitorului, organizând și un concurs pe teme literare. Elevul seminarist Eusebiu Andrișoae a prezentat informații inedite pentru majoritatea asistenței: ‘Mihail Sadoveanu, evocat de arhimandritul Vasile Vasilache din America’. Gazda evenimentului le-a vorbit participanților despre legăturile lui Mihail Sadoveanu cu Biserica, prezentând și câteva opere de-a literatului cu caracter hagiografic.

A urmat apoi un frumos recital de pian susținut de elevul Flavian-George Vârtea, elev în clasa a V-a la Colegiul ‘Ion Creangă’ din Târgu Neamț. Acest intermezzo muzical a avut menirea de a reface măcar și în parte atmosfera de odinioară, când Sadoveanu organiza deosebite serate literare la care participau scriitori, oameni de cultură, muzicieni, casa devenind, astfel, o veritabilă citadelă de cultură și simțire românească.

Finalul programului a revenit elevilor care au pregătit un amplu program artistic inspirat din poveștile lui Sadoveanu. Toți participanții au primit pliante și vederi și au fost invitați să-l redescopere pe Mihail Sadoveanu prin lecturarea operei sale literare, care reprezintă, nu atât prin întinderea ei impresionantă, ci mai ales prin substanța ei, cel mai profund univers spiritual din literatura română.

Comentarii Facebook


Știri recente