Mihai Viteazul, comemorat la Mănăstirea clujeană ce-i poartă numele

Mihai Viteazul a fost comemorat joi, 9 august, la Mănăstirea Mihai Vodă de lângă Turda, la 411 ani de la trecerea sa în veșnicie. În aceeași zi s-au împlinit și 15 ani de la începerea demersurilor pentru construcția mănăstirii ce-i poarta numele, potrivit radiorenasterea.ro.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț a slujit la Mănăstirea Mihai Vodă Sfânta Liturghie arhierească de la ora 10, urmată de un Parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul. Răspunsurile la slujba dumnezeieștii liturghii au fost date de corala „Teofilos” a preoților turdeni, dirijată de preotul Sebastian Zăhan.

Programul a continuat cu prezentarea unei scenete istorice și depunerea de coroane de flori din partea oficialităților la mormântul marelui voievod. Manifestările s-au încheiat cu parada militară organizată de Garnizoana Militară din Turda.

Biserica mănăstirii este o copie arhitecturală a vechii biserici a mânăstirii „Mihai Vodă” din București, ctitorie a lui Mihai Viteazul, și poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”; piatra de temelie a fost pusă în anul 2002, la inițiativa Înaltpreasfințitului Bartolomeu Anania, biserica fiind ridicată lângă monumentul care marchează locul unde a fost asasinat voievodul.

Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Drăgoești și a fost ucis la 9 august 1601, în Câmpia Turzii. A fost ban de Mehedinți, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi domnitor al Țării Românești. Pentru o scurtă perioadă, în 1600, a devenit conducător de facto al tuturor celor trei țări, care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Capul voievodului Mihai Viteazul se păstrează până în zilele noastre la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște.

Comentarii Facebook


Știri recente