Mihai Eminescu, omagiat la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat vineri, 13 ianuarie 2012, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, o manifestare cultural-comemorativă, intitulată „La steaua care-a răsărit”, cu prilejul aniversării a 162 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, după cum ne-a mărturisit Pr. Prof. Dorel Leucea. La eveniment au participat preoți, iubitori de cultură, literatură și frumos, profesori și elevi din școlile orădene.

Manifestarea a cuprins două părți, o parte literară și una artistică. În deschiderea evenimentului doamna Viorica Cherteș, președintele A.F.O.R.E.O., a evidențiat aspecte ale vieții și personalității marelui nostru poet național. Doamna profesor Ligia Mirișan, director al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, gazdă a evenimentului, a vorbit despre personalitatea „Poetului Nepereche”, despre valoarea deosebită și unicitatea operei eminesciene, operă de o rară frumusețe, înzestrată cu o remarcabilă putere de a învăța, de a sfătui și de a călăuzi atât pe cititorul de ieri, cât și pe cel de astăzi și, în mod cert, și pe cel de mâine.

Părintele Dorel Leucea, profesor la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a reliefat latura creștină a operei marelui nostru poet național, care a decantat în multe dintre creațiile sale idilicele amintiri care i s-au întipărit în memorie din vremea copilăriei sale. Făcându-se referire la capodopera eminesciană „Luceafărul”, s-a accentuat importanța prologului Evangheliei după Ioan ca sursă de inspirație pentru Mihai Eminescu, căci supremul poem eminiscian a fost construit pe baza celor doi poli fundamentali ai prologului ioanic: „La început era Cuvântul” și „Cuvântul S-a făcut trup”.

Profesoara Hortensia Beliciu a vorbit despre „ultimul mare poet romantic” ca fiind cea mai strălucitoare personalitate a culturii românești, despre modul în care imaginea poetului a fost surprinsă în viziunea altor scriitori, iar doamna Voichița Raț, vicepreședinte A.F.O.R.E.O., a evidențiat „istoria” chipului realizat în bronz al poetului Mihai Eminescu în urbea de pe Crișul Repede și a recitat poezia „Eminescu” a lui Grigore Vieru.

În cea de-a doua parte a manifestării cultural-comemorative dedicată marelui nostru poet național, actrița Zentania Lupșe Lakatos de la Teatrul „Regina Maria” din Oradea a recitat câteva dintre creațiile eminesciene în acordurile pianului, interpretând cu deosebită măiestrie piesa „Dorință” acompaniată fiind de domnul Titus Tonea, de la Filarmonica de Stat din Oradea.

Elevii din trupa de teatru a Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea, coordonați de doamna profesor Sânziana Neșiu au interpretat câteva dintre cele mai cunoscute creații lirice eminesciene, încântând publicul prezent la manifestare prin recitatea versurilor Luceafărului atât în limba română, cât și în engleză, spaniolă și rusă. Au mai recitat versuri ale marelui poet și alți elevi prezenți la eveniment, precum și membre ale Asociaței Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

În finalul manifestării cultural-artistice dedicate memoriei și personalitățíi literare a Poetului Nepereche, corul bărbătesc Traian Moșoiu, condus de profesorul Ioan Flueraș, a fascinat auditoriul prin interpretarea unui repertoriu variat, cuprinzând atât melodii pe versurile lui Mihai Eminescu, cât și arii din opere și operete ca, de plidă, Corul sclavilor din Nabucco de Verdi sau Marșul invingătorilor din Aida de Verdi.

În cadrul evenimentului, a avut loc și o expoziție de carte, care a cuprins volume editate de-a lungul anilor din opera lui Eminescu, iar pe întreaga durată a manifestării au rulat prezentări cuprinzând versuri ale marelui poet.

Comentarii Facebook


Știri recente