Mesajul senatorului Ion Iliescu la alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Prea Fericite Parinte Patriarh Daniel,

Alegerea Prea Fericirii Voastre ca Patriarh deschide un capitol important in istoria Bisericii Ortodoxe Romane si va avea, sunt convins, un impact imediat si de durata asupra rolului Ortodoxiei noastre intr-o lume in care tendinta de resacralizare a existentei, spre salvarea omului si a valorilor sale definitorii, se manifesta tot mai vizibil.

Ca unul ce am avut prilejul sa va cunosc de-a lungul unei perioade deloc usoare, in care am putut actiona solidar pentru asezarea vietii poporului nostru pe fagasul libertatii si regasirii temeiurilor dainuirii si afirmarii sale creatoare, sunt indreptatit sa traiesc o adanca bucurie pentru alegerea inteleapta a Sfantului Sinod si a Colegiului Electoral Bisericesc.

Nu ati avut nevoie de o campanie electorala, pentru ca faptele Prea Fericirii Voastre in cei 17 ani de pastorire a Mitropoliei Moldovei sunt elocvente. Ati intuit ca este nevoie mai mult ca oricand de dialog inter-confesional, vazand in „ecumenism” tocmai calea de urmat, in cautarea unui nou echilibru si a unui nou umanism.

Va cunosc bine preocuparea si devotamentul fata de Traditia Bisericii noastre stramosesti, fata de caracterul imuabil al mesajului evanghelic si am gasit o noua confirmare in faptul ca primele cuvinte ce ati tinut sa le adresati, dupa rezultatul votului ce v-a instituit ca arhipastor al Bisericii noastre, au fost consacrate evocarii figurii luminoase a Prea Fericitului Patriarh Teoctist. Exemplul sau de slujire ne urmareste pe toti cei ce l-am cunoscut si pretuit.

Biserica are un rol major, ea ramane la noi un temei esential al coeziunii nationale. De aceea, Biserica Ortodoxa Romana se bucura de cea mai mare incredere in randul romanilor si nu intamplator este tinta unor atacuri concertate. Va felicit pentru alegere si va asigur de tot sprijinul meu.

Intru Multi Ani!

Senator, Ion Iliescu

Comentarii Facebook


Știri recente