Mesajul Preasfințitului Ioachim Băcăuanul cu prilejul Zilei internaționale a copilului, 1 iunie

Mesaj pentru părinți și pedagogi,

cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului și al Duminicii consacrate acestui eveniment de către Biserica Ortodoxă

Trăim într-o societate plină de violență și nestatornicie, în care îngerii fie s-au îndepărtat de oameni, fie sunt irelevanți. Totuși, în familii și în așezămintele de educație a copiilor avem impresia că nu s-a instalat criza angelică. Totdeauna o familie binecuvântată cu mulți copii sau o grădiniță de educare a copiilor ne amintește de grădina raiului. Copiii sunt asemănați cu îngerii înaripați, ale căror gesturi nevinovate exprimă puritatea divină și pacea cerească. Nu întâmplător Hristos a spus : „Lăsați copiii să vină la Mine,[…] căci îngerii lor în ceruri văd pururea fața lui Dumnezeu”. Această expresie hristică este semnul că aici, pe pământ, copilul vizualizează prezența lui Dumnezeu Cel nevăzut și exprimă neprihănirea îngerilor între oameni. De aceea, părinții și educatorii au fost învestiți de Dumnezeu cu darul special de a modela „îngeri”, în perspectiva asemănării acestora cu Dumnezeu.

Între datoriile sacre ale pedagogilor sunt și acelea de a sădi în ființa copiilor credința în Dumnezeu și de a se ocupa de sănătatea spirituală a umanității. Uluitoare este puterea exemplului educatorilor și părinților în creșterea copiilor. Se știe că, până la o anumită vârstă, părinții și pedagogii sunt exemple supreme, de maximă autoritate și relevanță. În sprijinul acestei afirmații, o sugestivă parabolă ni se pare plină de semnificație :

„Un mare cascador a hotărât să dea un spectacol în aer liber. Anunțul a stârnit curiozitatea multor copii și tineri, care s-au precipitat la locul spectacolului. Cascadorul, fără plasă de securitate, anunță că va trece pe o sârmă peste o mare cascadă. Prima încercare îi reușește cascadorului în mod strălucit, spre entuziasmul copiilor și al celor de față. Dar acrobatul își anunță intenția pentru o a doua tentativă, de data acesta ducând o roabă cu el pe sârmă. Mulțimea urmărește cu emoție reprezentația și aplaudă entuziasmată a doua reușită. Acum cascadorul își anunță o a treia tentativă, de apogeu . Va purta în roaba sa pe oricine se va oferi din mulțimea numeroasă a spectatorilor. Renumele lui de mare acrobat era mondial. În ciuda faimei și a celor două spectaculoase izbânzi, nimeni din mulțime nu vrea să se urce în roabă. O liniște se instalează peste toți. Deodată tăcerea este curmată de un copil care acceptă să urce în roaba acrobatului. A treia încercare este inițiată cu participarea copilului și se desfășoară domol, sub respirația întretăiată a mulțimii, încheindu-se cu o a treia izbândă. Au urmat momentele fulminante ale aplauzelor și ale gloriei. În centrul atenției însă nu mai era cascadorul, ci copilul. Reporterii, ziariștii, curioșii dau năvală, întrebându-l : „Și nu ți-a fost frică? Ai avut încredere în nenea?”… Copilul răspunde liniștit : „Cum să-mi fie frică ! Doar acesta este tatăl meu!”.

Întâmplarea aceasta arată puterea infinită a fascinației pe care o poate exercita părintele sau educatorul asupra copilului. Cel ce se ocupă de educația copiilor devine oglinda vie, modelul suprem, orizontul ultim spre care aceștia privesc. Iar dacă modelului însuși îi lipsește conturul voit de Dumnezeu, copilului îi lipsește accesul la însuși chipul lui Dumnezeu. El caută în pedagog calitățile care există în Dumnezeu. Dumnezeu Însuși a pus în el această aspirație spre valorile divine și dacă El nu le găsește concretizate, este pentru că părintele sau educatorul nu sunt adeseori ce trebuie să fie : „formatori de îngeri”.

Iată ce mare resposabilitate aveți, voi, părinților, în creșterea și voi, pedagogilor, în educarea lor !

Nu uitați niciodată că în mâinile voastre, în gesturile voastre de fiecare zi stă viitorul lumii și mersul de mâine al istoriei !

De aceea, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) și al Duminicii închinate acestui eveniment de Biserica Orodoxă Română (prima duminică din iunie ), vă binecuvântăm pe toți și vă asigurăm de toată dragostea în Hristos-Iisus !

†Ioachim Băcăuanul

Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului

Comentarii Facebook


Știri recente