Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Părintelui Arhimandrit loan Horea, 13 mai 2009

UN PĂRINTE DUHOVNICESC, HARNIC ȘI MISIONAR

– ARHIMANDRITUL IOAN HOREA DE LA MOISEI –

Cu profundă durere în suflet am primit vestea trecerii la Domnul a Părintelui Arhimandrit loan Horea, fost stareț al Mănăstirii Moisei între anii 1980-2007 și slujitor al bisericii Acoperământul Maicii Domnului de la poalele Dealului Moisei.

Vrednicia și hărnicia Părintelui loan Horea au făcut ca în timpul stăreției sale, Mănăstirea Moisei, din binecuvântatul ținut al Maramureșului istoric, să fie înveșmântată, în chip luminos, atât prin lucrări de zidire sufletească cât și de restaurare a bisericii mănăstirii și de zidire a stăreției, a casei praznicare (trapezei), a altarului de vară și a altor lucrări realizate cu multă responsabilitate. Acest spațiu sfânt încărcat de istorie în care au viețuit și slujit monahi cuvioși a facut ca în decursul veacurilor să reprezinte pentru maramureșeni o oază de liniște sufletească unde-și găsesc alinarea și mângaierea, dar și locul de unde primesc îndemnuri de a rămâne statornici în dreapta credință ortodoxă stramoșească.

Cu toții știm că Praznicul Adormirii Maicii Domnului este o zi de mare pelerinaj la Mănăstirea Moisei din ținutul voievodal al Maramureșului în care copii, tineri și vârstnici, îmbrăcați în straie de sărbătoare își îndreaptă pașii, an de an, către această vatră monahală, cu încredințarea că rugăciunile lor, prin mijlocirea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, ocrotitoarea acestor ținuturi, vor fi ascultate și împlinite. Păstrând amintirea hramului din 15 august 1998 la care am fost invitat de Preasfințitul Părinte Episcop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului îmi aduc aminte de dragostea și ospitalitatea Părintelui loan Horea, de chipul său luminos, blând și prietenos. Așa era și în anii de studenție la Institutul Teologic Universitar din Sibiu unde am fost colegi în perioada 1970-1974.

Preacuvioșia sa rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un părinte duhovnicesc, harnic și misionar.

Împlinirile sale misionar-pastorale, culturale și administrativ-gospodărești de la Mănăstirea Moisei cât și de la biserica Adormirea Maicii Domnului din Moisei a căror lucrări sunt în curs de desfășurare, i-au zugrăvit chipul și sufletul, încât Bunul Dumnezeu a rânduit să fie chemat, la Sine în această perioadă plină de lumină dintre Praznicul Învierii Domnului și cel al Înălțării Sale la Ceruri.

Rugăm pe Hristos Domnul Cel Înviat din morți să așeze sufletul Părintelui Arhimandrit loan Horea în lumina Preasfintei Treimi, împreună cu sfinții Săi slujitori.

Veșnică lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru cei îndurerați,

DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente