Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la sărbătoarea hramului Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava: Izvor de lumină, speranță și bucurie pentru pelerini – Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava –

Ziua de astăzi, 24 iunie, are o semnificație deosebită, pentru că este sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, dar și pentru că în această zi prăznuim pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitor al mănăstirii cu același nume din Suceava, al Bucovinei și al Moldovei întregi, care prin viața și moartea sa de mucenic a contribuit ca un luceafăr la întărirea credinței ortodoxe în această parte a Europei.

Sfinții sunt prietenii cei mai apropiați ai lui Dumnezeu și cei mai buni dintre oameni. Sfântul este purtătorul și mărturisitorul iubirii lui Hristos pentru lume și sălașul locuirii Sfântului Duh, Care cu suspine negrăite dorește ca orice om să crească duhovnicește spre asemănarea cu Dumnezeu (Cf. Romani 8, 27-30).

Biserica cinstește pe sfinți întrucât simte prezența lui Hristos și lucrarea Sfântului Duh în ei. Cinstirea sfinților nu este, așadar, o știrbire a cinstirii lui Dumnezeu ci, dimpotrivă, este o preamărire a iubirii Sale pentru oameni și a lucrării Lui de înălțare a omului spre sfințenia și slava lui Dumnezeu.

Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi, ne spune Sfânta Scriptură (Psalm 67, 36). Vedem că Dumnezeu nu este minunat într-o singurătate sau într-o izolare veșnică, ci este minunat întru sfinții care se împărtășesc de iubirea lui Dumnezeu și de sfințenia Sa. Sfinții sunt roadele lucrării Duhului Sfânt în oamenii drept-credincioși, rugători și împlinitori ai poruncilor lui Hristos. Ei sunt bucuria și podoaba Bisericii Ortodoxe.

În ceata sfinților lui Dumnezeu strălucește astăzi Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, făcătorul de minuni, care a mărturisit dreapta credință creștină cu prețul vieții sale după ce a îndurat chinuri multe.

Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Ioan cel Nou la Suceava, în anul 1402, eveniment pe care îl prăznuim noi astăzi, se datorează evlaviosului Domnitor Alexandru cel Bun (1400 – 1432), care a dorit astfel să pecetluiască împlinirea istorică a recunoașterii canonice a Mitropolitului Iosif I Mușat al Moldovei, de către Patriarhia Ecumenică (1401).

Sărbătoarea aceasta ne îndeamnă azi să păstrăm și noi dreapta credință a sfinților și să o transmitem generațiilor viitoare cu evlavie și dragoste de Biserică, prin rugăciune și milostenie, prin creșterea copiilor și tinerilor în credința strămoșească, prin zidirea de locașuri sfinte și prin opera social-filantropică a ajutorării semenilor noștri aflați în sărăcie, în suferință și singurătate.

În aceste zile de sărbătoare și pelerinaj la Suceava, când pelerinii cinstesc cu deosebită evlavie și bucurie moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, să cerem ajutorul său pentru a ne întări în credință și a spori în fapte bune. Să-l rugăm să mijlocească pentru noi ca Dumnezeu să ne dăruiască sănătate și ajutor în viață și să reverse în sufletele noastre harul, pacea și bucuria Sfântului Duh, pentru a transmite cu multă evlavie sfințenia acestei sărbători, în familiile noastre, în parohii, în mănăstiri, în orașe și sate, în țară și străinătate, pretutindeni unde viețuim și lucrăm.

Preamilostivul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, să vă binecuvinteze pe toți, iubiți pelerini, și să vă răsplătească osteneala și dărnicia, evlavia și dorința de înnoire și sfințire a vieții, pentru a vă bucura împreună cu toți sfinții în Biserica lui Hristos de pe pământ și din ceruri!

Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente