Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL la împlinirea a 12 ani de la prima emisie a postului de radio TRINITAS: ‘Radio TRINITAS – născut în lumina Crucii și a Învierii’

Astăzi, 17 aprilie 2010, se împlinesc 12 ani de la prima emisiune a postului de radio TRINITAS, primul post de radio creștin ortodox din România. Rememorăm atmosfera spirituală transmisă pe calea undelor (92,7 MHz) în Sfânta și Marea Vineri, seara de 17 aprilie 1998, la Denia Sâmbetei celei Mari oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași, slujbă în care spiritualitatea ortodoxă îmbină în cântare și poezie liturgică Taina Crucii și Taina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această primă transmisiune a definit dintru început conținutul misionar și liturgic al programelor radiofonice: un radio cu program spiritual îndreptat către Înviere. De atunci, timp de 12 ani, s-au adăugat noi frecvențe și Radio TRINITAS poartă zilnic către inimile și către casele credincioșilor bucuria Sfintei Liturghii, a Vecerniei și a rugăciunilor de dimineață și de seară.

Dintr-un radio local, Radio TRINITAS s-a constituit într-o rețea regională, iar apoi națională. Prin cele 34 de frecvențe terestre pe care emite în prezent în România, precum și prin transmisiunile prin satelit sau în rețeaua internet, Radio TRINITAS a devenit o cale de legătură, în lumina credinței ortodoxe, a rostirii și culturii românești, cu cei aflați departe de România, dar trăind comuniunea românească de cuget și simțire. Din 27 octombrie 2007, Radio TRINITAS este o componentă matură și dinamică a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române din București.

Activitatea studioului central de la București este susținută de trei studiouri locale la Iași, Craiova și Sibiu, precum și de numeroși corespondenți desemnați de eparhiile din Patriarhia Română. Astfel, prin slujirea sa cultural-misionară, Radio TRINITAS contribuie la mediatizarea activităților desfășurate de eparhii, parohii, mănăstiri, școli teologice și asociații creștine din țară și din străinătate, propune modele și oferă programe de cateheză și cultură creștină pentru toate categoriile de vârstă.

Radio TRINITAS a manifestat întotdeauna deschidere către evenimentele și problemele lumii de azi. Slujind cu fidelitate misiunea Bisericii în societate, Radio TRINITAS acordă spații ample și tematicii sociale și culturale care formează agenda dezbaterilor și a dialogului dintre diferite componente ale organismului social. Într-o societate dependentă de informație, teologi, redactori și reporteri, angajați în misiunea Bisericii, încearcă să discearnă, după criteriile credinței, între ceea ce este folositor și ceea ce este dăunător din punct de vedere spiritual, să vadă dincolo de învelișul informațional și să transmită, alături de claritate și obiectivitate, lumină, bucurie și speranță.

Prin departamentele sale (Teologic, Muzical, Cultural-Social și Actualități), Radio TRINITAS acoperă o zonă largă de preocupări. Este un radio misionar, care se adresează atât celor care au descoperit bucuria credinței, cât și acelora care o caută. Zilnic, grila de programe este o cale către lume și o invitație de a trăi viața cu responsabilitate și fidelitate față de valori sfinte și dătătoare de demnitate.

Mijloacele financiare pentru susținerea postului de radio TRINITAS, deși adesea insuficiente, sunt rodul cooperării, solidarității și coresponsabilității misionare a 23 de eparhii din cele 39 componente ale Patriarhiei Române, cărora le exprimăm recunoștință pentru jertfelnicie și statornicie în lucrarea sfântă de propovăduire a dreptei credințe prin mijloacele moderne de comunicare. Orice sprijin financiar suplimentar ajută și încurajează Radio TRINITAS în misiunea sa.

Ne-am bucurat că în acești 12 ani de emisie neîntreruptă am primit multe mesaje de mulțumire sau de apreciere și de la românii aflați în diasporă. Radio TRINITAS este pentru ei o șansă de a-și păstra credința într-o lume secularizată și de a fi aproape de România, deși locuiesc departe de ea.

Cu recunoștință și prețuire binecuvântăm pe ostenitorii, susținătorii și ascultătorii postului de radio TRINITAS și rugăm pe Hristos-Domnul să le dăruiască tuturor lumina și bucuria pascală ce leagă în chip nedespărțit Taina Crucii și Taina Învierii. Hristos a înviat!

†DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

(Articol apărut în Ziarul Lumina din data de 17 aprilie 2010)

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…