Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aniversarea a doisprezece ani de la înființarea Seminarului Teologic din Piatra Neamț

DOISPREZECE ANI DE ÎNVĂȚĂMNT TEOLOGIC SEMINARIAL

ÎN VECHEA PETRODAVA

Douăsprezece seminții ale lui Israel, doisprezece profeți, apoi doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, douăsprezece coșuri cu firimituri care rămân după ce mulțimile sunt hrănite din pâinile înmulțite prin harul și iubirea de oameni ale Domnului nostru Iisus Hristos, după ce mulțimile s-au hrănit mai întâi cu lumina Evangheliei lui Hristos.

Iată că în aceste zile și Seminarul Teologic Sfinții Împărați Constantin și Elena din Piatra Neamț se află sub semnul acestui număr 12 plin de simbolism, aniversând doisprezece ani de când primii elevi au început să pătrundă, ajutați de primii dascăli ai acestui seminar, în tainele teologiei ca știință a bucuriei și a vieții veșnice.

La acest moment aniversar se cuvine, mai întâi, să dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a rodit și a luminat în această școală teologică în cei doisprezece ani de existență. Ne gândim, cu recunoștință, la cei ce au făcut primele demersuri pentru organizarea Seminarului în anul 1996, în condiții destul de grele, cauzate de mentalități încă ancorate în trecut. De asemenea, ne gândim la toate cadrele didactice care s-au adăugat de la an la an, sporind prestigiul acestei școli ai cărei elevi au început a se face remarcați la diferite concursuri și manifestări școlare. Gândul nostru se îndreptă, deopotrivă, și spre toți ostenitorii și binefăcătorii Seminarului din Piatra Neamț; și spre toți cei care susțin acest Seminar pentru a fi un pilon al învățământului teologic și al învățământului românesc, în general.

Felicităm, așadar, pe toți cei ce au contribuit în acești doisprezece ani la organizarea și afirmarea Seminarului Teologic Sfinții Împărați Constantin și Elena din Piatra Neamț, și-L rugăm pe Hristos Domnul să le dăruiască sănătate și pace, bucurie și mult ajutor în toată activitatea lor didactică și misionară, culturală și patriotică.

Cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente