Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aniversarea a 100 de ani de la deschiderea cursurilor de vară ale Universității populare ‘Nicolae Iorga’-Vălenii de Munte

O ȘCOALĂ DE UN VEAC – CANDELĂ DE VALORI

Împlinirea unui secol de la inaugurarea de către Nicolae Iorga a Cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, cea mai longevivă inițiativă culturală de acest gen din România, are o semnificație profundă pentru Biserica noastră Ortodoxă Română, „Maica spirituală a poporului român”, Vălenii de Munte fiind locul unde s-au plămădit oameni de valoare care au slujit cu dăinuire deopotrivă neamul românesc și Biserica sa națională.

O astfel de aniversare este în primul rând o aducere aminte față de înaintașii noștri: „Aduceți-vă aminte de mai marii (înaintașii) voștri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și le urmați în credință” (Evrei XIII, 7), cum spune Apostolul Neamurilor, Sfântul Pavel, dar și un act de cinstire față de idealul lor nobil și de efortul lor jertfelnic.

Ideea lui Nicolae Iorga de a înființa o Universitate Populară care să promoveze marile valori ale civilizație universale și ale neamului românesc a prins rădăcini, devenind peste timp o adevărată stare de spirit, un altar al cultivării aspirațiilor culturale și spirituale ale poporului român de către cei mai luminați fii ai săi, dar și un factor important de promovare a dialogului liber și constructiv între contemporani și generații.

Într-una din mărturiile testamentare, Iorga spunea: „Viața unui popor, succesul lui în lunga luptă tăcută a națiilor nu le determină nici întinderea pământului, nici numărul populației, nici bogăția. Acestea se câștigă, dar ele nu stau la originea puterii. Izvorul acestei puteri este viața morală a unei comunități, seriozitatea cu care privește traiul, măsura cu care își alege țintele și rigoarea cu care le urmărește, respectul adânc, cultul pentru realitatea lucrurilor.”

Cu aceste gânduri ale savantului Nicolae Iorga, binecuvântăm lucrările ediției aniversare din acest an ale Cursurilor de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”, rugând pe Bunul Dumnezeu să reverse harul și dragostea Sa asupra tuturor celor ce se ostenesc pentru promovarea marilor valori culturale, morale și spirituale ale Bisericii și ale neamului nostru românesc.

†D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…