Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat Pr. Prof. Acad. Dr. Dumitru Popescu la împlinirea a 80 de ani

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat P.C. Pr. Prof. Acad. Dr. Dumitru Popescu la împlinirea a 80 de ani, în cadrul unui moment festiv, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, luni, 18 mai 2009:

BUCURIE ȘI BINECUVNTARE

PENTRU UN TEOLOG MISIONAR

n calitate de profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Părintele Profesor Dumitru Popescu a fost preocupat de evidențierea legăturii dintre teologie și cultură, care are o importanță esențială pentru misiunea Bisericii în lumea contemporană. Părintele Profesor Dumitru Popescu îmbină fidelitatea față de contribuțiile predecesorilor săi și față de experiența eclesială ortodoxă, cu înnoirea permanentă a abordărilor sale teologice, preocupat fiind de misiunea actuală a Bisericii și de provocările venite din partea culturii și științei contemporane. Larga sa deschidere spre teologiile altor Biserici, atât într-o manieră critică cât și într-una irenică, a contribuit la avansarea dialogurilor teologice intercreștine și în același timp la afirmarea specificului Ortodoxiei universale și românești.

În cei opt ani în care și-a desfășurat activitatea ca director de studii la Conferința Bisericilor Europene, cu sediul la Geneva, a contribuit la o mai bună cunoaștere a teologiei și Bisericii Ortodoxe în rândul teologilor romano-catolici și protestanți. Prin numeroasele participări cu contribuții personale noi la congrese, conferințe și simpozioane internaționale, ca și prin cursurile pe care le-a predat până de curând la Institutul Ecumenic de la Bari, Italia, a făcut cunoscută teologia și spiritualitatea Ortodoxiei românești.

Generațiile de studenți, masteranzi și doctoranzi, cărora le-a împărtășit cu entuziasm și convingere luminile și valențele teologiei ortodoxe, au beneficiat de gândirea clară și sistematică, dinamică și înnoitoare a părintelui profesor Dumitru Popescu, reprezentant remarcabil al învățământului teologic universitar românesc, cunoscut în țară și peste hotare.

La împlinirea vârstei de 80 de ani, anul acesta, îl felicităm cu recunoștință și îi dorim sănătate deplină și bucuria duhovnicească a constatării că ucenicii săi au devenit slujitori și misionari ai Bisericii noastre în România și în diaspora românească.

Ca semn de prețuire și gratitudine, Vă oferim, Părinte Profesor Academician Dumitru Popescu, noua „Cruce Patriarhală” – simbol al iubirii jertfelnice și al Învierii lui Hristos.

Întru mulți și binecuvântați ani, Părinte Profesor!

†D A N I E L

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente