Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat participanților la seminarul național al Birourilor de catehizare a tineretului

În zilele de 27-28 august 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Seminarul teologic liceal ortodox Nifon Mitropolitul din București, se desfășoară seminarul național al Birourilor de catehizare a tineretului cu tema „Programul catehetic Hristos împărtășit copiilor”.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat participanților următorul mesaj:

Preacucernici Părinți Consilieri,

Preacucernici Părinți Inspectori,

Distinși participanți,

Activitatea catehetică, organizată prin noile Birouri eparhiale de catehizare a tineretului, are o triplă semnificație și importanță. În primul rând, această activitate reprezintă o necesitate educativ-misionară, lucrarea Bisericii de transmitere a credinței noii generații fiind o nevoie constantă și o datorie permanentă: ‘Lăsați copii să vină la Mine și nu-i opriți !’ ( Matei 19,14 și Marcu 10,14). Credința curată, ancorată în valorile perene, este antidotul necesar unei societăți afectate de o criză moral – spirituală profundă, de relativism și materialism.

În al doilea rând, această lucrare reprezintă o necesitate pastorală, deoarece ora de Religie din școlile de stat riscă să fie redusă la asimilarea unor cunoștințe intelectuale didactice. Cateheza parohială are în vedere legătura copiilor cu o comunitate vie, mărturisitoare și rugătoare, pentru ca predarea Religiei să nu rămână un act de cultură despărțit de cult.

Experiența liturgică și catehetică a credinței este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulțime de copii sunt lăsați siguri acasă, întrucât părinții sunt plecați la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, integrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creșterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecțiune părintească și de atmosfera de familie.

În al treilea rând, activitatea de catehizare este o investiție spirituală pe termen lung. Diferența între credința creștină vie și umanismul secularizat se reflectă în faptul că Biserica trebuie să formeze caractere umane pentru toată viața și chiar mai mult : nu doar cetățeni ai patriei pământești, ci și cetățeni ai Raiului sau ai Împărăției cerurilor. Am putea spune, deci, o investiție spirituală pentru eternitate.

Nădăjduim că birourile de catehizare a tineretului, înființate cu aprobarea Sfântului Sinod ( Temei nr. 1924 / 2008) vor trata cu responsabilitate și dăruire această întreită datorie – misionară, pastorală și spirituală – oferind copiilor și tinerilor români, din țară și din străinătate, valorile religioase, morale și culturale perene ale poporului nostru.

Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei ce ostenesc în această nobilă activitate de catehizare și de formare spirituală, astfel încât să aducă multă lumină în suflete și să contribuie la întărirea rugăciunii și a comuniunii frățești în parohie, în familie și în societate, pentru sfințirea vieții pe calea mântuirii.

S S †DANIEL

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…