Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat participanților la festivitățile prilejuite de aniversarea a o mie de ani de la zidirea Catedralei Svetitskhoveli din Mtskheta, Georgia

O mie de ani – timp sfințit prin rugăciune

Preafericirea Voastră Ilie II,

Arhiepiscop de Mtskheta și Tbilisi și

Patriarh Catolicos a toată Georgia,

Preaiubiți Frați întru Arhierie,

Distinși Participanți,

Cu multă dragoste în Domnul nostru Iisus Hristos, ne bucurăm să luăm parte, prin reprezentantul nostru, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu al Ardealului, la aniversarea a 1000 de ani de la ctitorirea Sfintei Catedralei Patriarhale Svetitskhoveli a Patriarhiei Georgiei.

Zidirea unei biserici reprezintă, în primul rând, un act de jertfă. Comunitatea credincioșilor, poporul ales de Dumnezeu și dăruit cu preoție împărătească (cf. I Petru 2, 9) aduce jertfă de mulțumire și mântuire, zidind casă Domnului, în care să se sălășluiască Slava Sa, precum, odinioară, aceasta a umplut templul Domnului, ridicat de înțeleptul rege Solomon (cf. III Regi 8, 11). Jertfelnicul pământesc, semn văzut al Jertfelnicului celui mai presus de ceruri, simbolizează pe Însuși Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat, Capul Bisericii și Mântuitorul lumii, iar locașul de închinare reprezintă Biserica cea vie, Trupul tainic al lui Hristos.

O mie de ani – timp de rugăciune și sfințire, de istorie unită cu veșnicia, o mie de ani de spiritualitate și demnitate ortodoxă georgiană. Prin urmare, se cuvine să preaslăvim pe Dumnezeu și să felicităm Biserica Ortodoxă Georgiană, la acest ceas aniversar, sfânt și solemn.

Faptul că georgienii au îmbrățișat din vremuri străvechi credința mântuitoare și, în pofida vitregiilor istoriei Caucazului, au arătat atașament ferm și dragoste statornică în apărarea credinței Bisericii lui Hristos, arată vrednicia creștinismului ortodox georgian. Ctitor de biserici, poporul georgian, purtător de Cruce și Înviere, se bucură de multă prețuire în România, mai ales prin lumina și lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești (Valahiei) între anii 1708-1716, care era de origine georgian.

La acest popas aniversar, ne rugăm Bunului Dumnezeu să binecuvânteze cu sănătate și pace, cu bucurie și mult ajutor pe Preafericirea Voastră, pe clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe din Georgia, pentru a construi noi biserici și pentru a promova valorile Ortodoxiei în societatea de azi.

Cu aleasă prețuire și frățească dragoste în Hristos,

†Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente