Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat parohiei ortodoxe române Preasfânta Fecioară Maria din Madrid, Spania, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființare

În cele ce urmează prezentăm mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat parohiei ortodoxe române Preasfânta Fecioară Maria din Madrid, Spania, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființare (1980-2010), intitulat ‘Comuniunea fraternă – bucuria comunității’:

Anul 2010 este marcat în viața Bisericii Ortodoxe Române de aniversarea a 125 de ani de la recunoașterea Autocefaliei românești (1885-2010) și a 85 de ani de Patriarhat (1925). În acest context, aniversarea împlinirii a 30 de ani de la înființarea Parohiei ortodoxe românești din Madrid, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este o mărturie a manifestării libere și dinamice a unei Biserici autocefale.

Ca și aniversarea zilei de naștere a unei persoane, aniversarea unui eveniment care a dat naștere unei instituții, unei comunități de persoane unite prin comuniunea credinței și a identității etnice, este un moment de sărbătoare.

Aniversările în Biserică sunt momente de bucurie și comuniune fraternă, care inspiră mai multă conlucrare în activitatea pastorală și misionară a Bisericii, sunt momente de retrospectivă și perspectivă, de recunoștință și reînnoire.

Este vorba de recunoștința sau mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru darul și ajutorul ființării instituției, dar și recunoștința și prețuirea arătate persoanelor care au contribuit la creșterea și devenirea acelei instituții.

Astfel, recunoștința ca mulțumire este un act de cultură a sufletului uman și al comuniunii între contemporani și între generații.

În același timp, aniversarea unui eveniment din trecut nu este numai recunoștință sau mulțumire pentru darurile primite de la Dumnezeu și cultivate cu efort uman susținut de harul divin, ci și invocare sau cerere a ajutorului lui Dumnezeu pentru continuarea și reînnoirea vieții și activității în comunitate. Prin aceasta, aniversarea sau sărbătorirea unui eveniment în Biserică poate fi și un moment de reînnoire a misiunii, o reîmprospătare spirituală pentru un nou început.

Cu câteva luni în urmă, în aprilie 2010, cu ocazia vizitei noastre canonice în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, a Preasfințitului Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, precum și a altor ierarhi, clerici și credincioși ortodocși români, am evocat, tot în această biserică, meritele Părintelui Paroh Teofil Moldovan, ctitorul acestei parohii, căruia, în semn de prețuire pentru întreaga activitate, i-am conferit Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Astăzi, cu ocazia hramului parohiei ortodoxe românești din Madrid, sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, precum și a aniversării solemne a 30 de ani de existență a parohiei, adresăm cuvânt de binecuvântare și felicitare pentru întreaga activitate Părintelui Profesor Teofil Moldovan și tuturor credincioșilor parohiei pentru ajutorul și contribuția lor la susținerea misiunii acestei comunități ortodoxe române.

Ne rugăm Mântuitorului Hristos să ne ajute să folosim această aniversare ca pe un moment misionar de binecuvântare și bucurie, de întărire a credinței și a iubirii frățești între ortodocșii români din Spania, și de cultivare a prieteniei între români și spanioli.

Vă dorim tuturor ani mulți cu sănătate și fericire, spre bucuria celor dragi ai dumneavoastră din Spania și din România!

Cu aleasă prețuire și binecuvântare,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente