Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat familiei Părintelui Constantin Mihoc

UN PREOT JERTFELNIC ȘI UN PROFESOR MISIONAR

-PĂRINTELE CONSTANTIN MIHOC –

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat următorul mesaj de compasiune familiei Părintelui Constantin Mihoc, care a trecut la cele veșnice în ziua de 4 august 2009, în urma unui tragic accident petrecut la parohia sa din Berlin (Germania):

Mult îndurerată familie,

Îndoliată adunare,

Cu părintească și profundă durere în suflet cinstim în duh de rugăciune memoria unui vrednic și iubit slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, preotul Constantin Mihoc, profesor de teologie, ctitor de biserici, soț și părinte pilduitor, duhovnic înțelept, prieten și coleg devotat.

Neașteptata sa trecere la cele veșnice, în urma unui tragic accident întâmplat în spațiul bisericii parohiale pe care o păstorea la Berlin, a îndurerat inimile tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit.

Părintele Constantin Mihoc rămâne în amintirea noastră ca fiind un preot de vocație odrăslit în sânul unei familii numeroase, evlavioase și vrednice, ascultând chemarea lui Dumnezeu din copilărie, pentru a-I deveni slujitor și aducând tuturor vestea cea bună a Evangheliei mântuitoare.

Studiile teologice urmate la Mănăstirea Neamț și București i-au deschis un orizont larg de cunoaștere a învățăturilor sfinte, aprofundând în mod deosebit în cadrul Catedrei de Patrologie a Facultății de Teologie Ortodoxă din București scrierile marilor Părinți ai Bisericii din secolul al IV-lea referitoare la familia creștină.

Potrivit acestor învățături și modelului învățat în casa părinților săi din ținutul Sucevei el și-a crescut cei trei copii în frică de Dumnezeu și aleasă educație, îndemnându-și băiatul cel mare să urmeze drumul slujirii Mântuitorului Hristos și Bisericii Sale.

Vocația de ctitor împlinită în timpul lucrării ca paroh la Suceava, prin zidirea unei biserici în apropierea ctitoriei monumentale a marelui mitropolit Anastasie Crimca, efortul de a contribui la construirea Mănăstirii Christiana din București și mai ales înălțarea unei noi biserici pentru comunitatea ortodoxă românească din Berlin, fac din preotul Constantin Mihoc un om de jertfă, pentru Biserica lui Hristos și binele poporului.

S-a făcut tuturor pildă cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția (I Timotei 4, 12).

Lucrarea pastorală bogată a părintelui Constantin Mihoc în Germania a fost aceea a unui apostol jertfelnic printre străini, departe de țară, de casa părinților, de prieteni și colegi, dar apropiat de românii ortodocși dornici de a păstra credința lor strămoșească.

Cu această vocație de misionar a slujit comunitatea românească din Berlin, oficiind slujbe, propovăduind cuvântul adevărului, căutând oaia cea pierdută și aducându-o împreună cu celelalte 99. După modelul Păstorului Hristos, el a arătat grijă părintească celor încredințați lui spre păstorire. Un astfel de păstor a fost Părintele Constantin Mihoc, harnic, neobosit, credincios, cinstit, jertfelnic. Jertfa lui rămâne izvor de lumină, ca un odor de mare preț, la temelia comunității românești pe care a slujit-o cu abnegație, dăruire și cu un entuziasm rar întâlnit.

A fost un om al tuturor, al Bisericii și credincioșilor, al familiei, al Școlii de teologie, al prietenilor și colegilor, al celor de aproape și al celor de departe.

Preamilostivul Dumnezeu, Căruia I-a slujit cu credință Părintele Constantin Mihoc, să așeze sufletul lui în lumina Împărăției cerurilor, unde drepții ca luminătorii strălucesc, iar celor ce-l plâng acum să le dăruiască întărire și mângâiere spirituală!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru familia îndoliată,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente