Mesajul Preafericitului Părinte Daniel cu ocazia sărbătoririi Duminicii Părinților și Copiilor în Patriarhia Română, 7 iunie 2009

Cu ocazia sărbătoririi Duminicii Părinților și Copiilor în Patriarhia Română, 7 iunie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat următorul mesaj:

BUCURIA FAMILIEI BINECUVNTATE

Iubiți părinți și copii,

Prin hotărârea nr. 629 / 26 februarie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat prima duminică după 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului – ca Duminica Părinților și Copiilor în Patriarhia Română, care va fi marcată printr-o serie de programe și acțiuni speciale dedicate familiei creștine.

Prima sărbătorire a Duminicii Părinților și Copiilor coincide anul acesta cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, Dătătorul și Sfințitorul vieții, Care ne călăuzește și ne întărește să trăim viața cu vrednicie spre a dobândi mântuirea și fericirea veșnică în Împărăția Preasfintei Treimi.

Iubiți părinți,

Copiii sunt un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu pentru familie și societate, pe care trebuie să-i prețuim și să-i educăm în duhul Evangheliei lui Hristos și al valorilor creștine. Creșterea copiilor trebuie susținută prin cultivarea și rodirea permanentă a darurilor Duhului Sfânt, prin rugăciune și educație spre fapte bune. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă „părinții să se îngrijească nu de modul cum vor dobândi bani copiii lor, ci de modul cum vor dobândi evlavie și bogăție sufletească. Trebuie să-i educe astfel încât să nu aibă nevoie de multe lucruri, să nu se dedea dorințelor vremurilor de astăzi. Trebuie încă să cerceteze cu atenție când ies copiii lor din casă și când se întorc, unde se duc și cu cine se întovărășesc. Dacă nesocotesc aceste îndatoriri ale lor, vor da răspuns în fața lui Dumnezeu” (Despre creșterea copiilor).

Iubiți copii,

În această zi de sărbătoare, vă îndemnăm să urmați cuvintele Sfintei Scripuri: cinstește pe tatăl tău și pe mama ta (Ieșire, XX, 12), iar pentru iubirea jertfelnică a părinților de a vă crește și educa, fiți recunoscători prin dragoste fiască, ascultare, bună-purtare, sârguință la învățătură și fapte bune care să vă lumineze și să vă împodobească zi de zi viața voastră.

În același timp, respectați și prețuiți pe educatorii, învățătorii și profesorii voștri care vă educă și vă formează ca să deveniți oameni luminați și competenți, pe preoții și pe nașii voștri de Botez – părinții voștri spirituali – care vă călăuzesc pe calea credinței, a sfințeniei și a bucuriei duhovnicești.

Studiați, cu timp și fără timp, pentru a valorifica cei mai frumoși ani ai vieții voastre acum când alții vă poartă de grijă, folosind eficient timpul pentru formarea și educarea voastră ca oameni harnici și darnici, înțelepți și competenți, buni și pașnici.

Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei – de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc anul acesta 1630 de ani – îndeamnă tinerii să învețe „așa cum fac albinele; acelea nici nu se duc fără nici o alegere la toate florile, nici nu încearcă să aducă tot ce găsesc în florile peste care se așează, ci iau cât le trebuie pentru lucrul lor, iar restul îl lasă cu plăcere… Noi, dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți cât ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lăsăm. Și după cum atunci când culegem flori de trandafir dăm la o parte spinii, tot așa și noi să culegem atât cât este de folos și să ne ferim de ceea ce este vătămător” ( Omilia a XXII-a. Către tineri).

În societatea secularizată de azi, aflată în criză economică și financiară, dar mai ales spirituală, în care familia creștină se confruntă cu grave probleme de ordin economic și moral, social și spiritual, apărarea, promovarea și consolidarea instituției sacre a familiei pe temelia valorilor evanghelice netrecătoare, pe bunătate și responsabilitate, pe demnitate și solidaritate trebuie să fie o preocupare permanentă a Bisericii și a societății întregi.

Cu aceste gânduri pline de speranță, Îl rugăm pe Dumnezeu să îi ocrotească pe copii, pe părinții lor și pe toți cei ce ajută familiile care nasc și cresc copiii în credința sfântă, în iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, spre Slava Preasfintei Treimi, bucuria familiei, binele Bisericii și al poporului român.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente