Mesajul Preafericitului Părinte Daniel adresat cu prilejul proclamării canonizării Cuvioșilor Iosif și Chiriac de la Mănăstirea Bisericani

Înaltpreasfinției Sale,

Înaltpreasfințitului TEOFAN,

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit TEOFAN,

Cu multă bucurie am primit din partea Înaltpreasfinției Voastre vestea despre pregătirea pentru proclamarea, pe plan local, a canonizării Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani, a căror trecere în calendarul sfinților Ortodoxiei Românești a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5-7 martie 2008.

Alegerea, pentru acest însemnat eveniment al vieții Mănăstirii Bisericani, a zilei de 1 octombrie, odată cu sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, marchează, într-o generoasă împletire de semnificație, cinstirea Născătoarei de Dumnezeu cu cinstirea, rânduită în aceeași zi a anului bisericesc, a celor doi sfinți cuvioși care și-au legat numele de Sfânta Mănăstire Bisericani.

Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac au fost, amândoi, alături de alți mari nevoitori duhovnicești din partea locului, făclii pilduitoare de viața sihăstrească pe aceste binecuvântate plaiuri nemțene. În secolul al XV-lea Sfântul Cuvios Iosif, originar chiar din această parte de țară, după ce a pășit în viața monahală la Mănăstirea Bistrița și după o scurtă viețuire monahală în Țara Sfântă, s-a întors în ținutul natal, unde a pus bazele schitului și obștii Bisericanilor. Iar Sfântul Cuvios Chiriac s-a nevoit, timp de șase decenii, în secolul al XVII-lea, în aspră viețuire pustnicească, pe vremea când obștea așezământului ajunsese a număra peste 100 de viețuitori. Peștera îndelungatei sale retrageri a fost, apoi, locul de cinstire a sfintelor sale moaște, fiind amenajată, mai târziu, ca paraclis în cinstea lui.

Astăzi, în ziua înălțătoare a proclamării canonizării lor, pe plan local, ca sfinți ai Ortodoxiei Românești, împărtășim tuturor celor prezenți la Mănăstirea Bisericani, ierarhi, clerici și mireni, gândul comuniunii Noastre depline la cele solemn săvârșite acum și rugăm pe Bunul Dumnezeu, prin Sfinții Săi astăzi prăznuiți, să reverse harul Său, cu dar de pace, bucurie și lumină duhovnicească.

Cu părintească și frățească dragoste în Hristos Domnul,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…