Mesajul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul Aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române la Iași, 24 ianuarie 2009

Cu prilejul Aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române la Iași, 24 ianuarie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis următorul mesaj:

JERTFA MOLDOVEI PE ALTARUL UNITĂȚII NAȚIONALE

Urmând pilda vrednicilor înaintași și folosind împrejurări istorice favorabile, conducători politici și ierarhi păstori ai românilor din Moldova și Țara Românească au cultivat și consfințit, la mijlocul secolului al XIX-lea, unitatea de cuget și simțire, de limbă și de credință a Principatelor Române, exprimând, în același timp, dorința vie și necesitatea istorică a libertății și unității naționale, atât pe plan politic, cât și pe plan bisericesc.

Moldova a făcut însă cea mai mare jertfă pentru pregătirea Unirii Principatelor Române, deși Înalta Poartă, susținută și de alte puteri străine, s-a împotrivit împlinirii acestui mare ideal prin uneltirile Caimacamului Nicolae Vogoride. Mitropolitul Moldovei Sofronie Miclescu a prezidat lucrările Divanului Ad-hoc, din 1857, și Adunarea electivă a Moldovei, care, la 5 ianuarie 1859, l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei. Ca susținător al Unirii Principatelor, Mitropolitul Moldovei a avut de îndurat multe presiuni și umiliri din partea reprezentanților Înaltei Porți Otomane și mustrare chiar din partea Patriarhiei Ecumenice. Cu toate acestea, Mitropolitul a rămas, ferm și demn, pe poziție, pentru că el exprima dorința poporului pe care îl păstorea.

Nu trebuie uitat niciodată că Moldova a jertfit pe altarul Unirii capitala, în favoarea orașului București, și a dăruit Principatelor Unite pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Drept urmare, Unirea este serbată cu mai multă însuflețire în Moldova, unde românii au știut să îmbrace haina smereniei și să fie mai vii, „ca să învieze iubita noastră patrie”, după îndemnul Mitropolitului Moldovei Sofronie Miclescu.

Ca atare, pentru a nu umbri sărbătoarea Unirii de la Iași, deși Unirea celor două Principate Române a fost pecetluită la București, în ziua de 24 ianuarie 1859, în clădirea care aparținea Mitropoliei Țării Românești, anul acesta, 2009, Patriarhia Română aniversează la București momentul istoric providențial al Unirii Principatelor, pe data de 23 ianuarie, arătând astfel respect față de jertfelnicia Moldovei.

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să îi ocrotească pe românii din țară și de pretutindeni, să ne ajute tuturor să păstrăm și să cultivăm darul unității naționale, ca pe o lumină binecuvântată, transmisă din generație în generație, ca pe o făclie de Înviere spirituală și ca pe o coroană a demnității noastre românești.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente