Mesajul Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane cu ocazia inceperii noului an scolar

Cu ocazia inceputului noului an scolar, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adreseaza urmatorul mesaj de binecuvantare:

Iubiti elevi, Procesul de instruire, educare si formare a omului, invatamantul in general, constituie o preocupare prioritara in viata noastra, avand in vedere ca dupa ?painea noastra cea de toate zilele ?, invatatura este o a doua hrana, spirituala, fara de care nu am putea fi ceea ce suntem, oameni de inalta constiinta, cu rosturi si responsabilitati in viata personala si in societate.

Din aceasta perspectiva, toata aceasta lucrare este, pe drept cuvant, o prioritate nationala si trebuie privita ca atare atat de factorii responsabili decizionali, cat si de cei prinsi in acest angrenaj: elevi, profesori, parinti, societatea civila, care, fiecare, pe masura atributiilor sa-si aduca contributia materiala si morala la implinirea idealului de desavarsire a omului prin educatie, incat sa raspundem chemarii si indemnului Mantuitorului Iisus Hristos: ?fiti voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc, desavarsit este!? (Matei 5, 48).

Voi cei care, acum, la o varsta frageda, incepeti scoala sau cei care o continuati in derularea normala a anilor de studii, urmati acest indemn al Mantuitorului, care va asigura atat implinirea unor idealuri in viata individuala si colectiva in societate, cat si nadejdea ca prin lucrarea cea buna din aceasta lume veti dobandi si fericirea vietii vesnice.

Aveti indrumatori multi si distinsi care stiu ce va trebuie si cum sa va ajute in munca de innobilare a spiritului. Parintii vostri imbina grija cresterii cu cea a formarii voastre, scoala prin dascalii si educatorii ei va calauzeste pe caile cunoasterii, Biserica va indruma, prin ora de Religie si sfintele slujbe, la o viata ordonata si curata iar toti, laolalta, se straduiesc ca voi sa cresteti si sa va imbogatiti sufleteste asa cum si pruncul Iisus sporea ?cu intelepciunea si cu varsta, si cu harul la Dumnezeu si la oameni?(Luca 2, 52).

Luati aminte la toata aceasta lucrare a celor ce va inconjoara cu dragoste, urmati pilda si fapta cea buna, staruiti in deslusirea tainelor cartii si a invataturii Sfintelor Scripturi pentru ca prin tot ce veti invata sa va ridicati mintea la cele inalte ?ca sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, incat ei sa vada faptele voastre cele bune si sa-L slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri? (Matei 5, 16) .

Respectati pe educatorii vostri care, in anii de scoala, va sunt adevarati parinti sufletesti si va impartasesc cu darnicie din stiinta lor si din lumina cartii, ca sa puteti intelege viata in toate aspectele ei.

Luati aminte la trebuintele sufletesti si prin indemnurile si sfaturile parintilor Bisericii de azi si de odinioara, retinand ca, unii dintre ei, precum Sfintii Vasile, Grigorie si Ioan, numiti ?mari dascali ai lumii si ierarhi?, au ajuns sa fie recunoscuti ca piscuri ale intelepciunii si modele de urmat, tocmai pentru ca nu cunosteau alta cale decat cea a Scolii si a Bisericii.

Ei au stiut sa aleaga din carti si din stiinta vremii ceea ce era esential pentru desavarsirea lor ca oameni de cultura, de stiinta si de viata aleasa, bine placuta lui Dumnezeu, dupa povata Sfantului Vasile, care recomanda tinerilor sa urmeze pilda albinelor care ?nu se duc fara nici o alegere la toate florile si nici nu incearca sa aduca tot ce gasesc in florile pe care se aseaza, ci doar iau cat le trebuie pentru lucrul lor? (Sfantul Vasile cel Mare, Omilia a XXII-a catre tineri, P.S.B. vol. 17).

Cu aceste indemnuri si cu nadejdea ca gandul cel bun va va insoti in activitatea scolara,

Va binecuvantez si rog pe Bunul Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si putere de munca, dar mai ales credinta statornica in bunatatea si in dreptatea Sa si in munca voastra; sa va intareasca nadejdea in rezultate frumoase, obtinute prin stradaniile voastre si sa sporeasca dragostea dintre voi si fata de toti binefacatorii si semenii vostri.

Al vostru de tot binele doritor si catre Domnul fierbinte rugator,

+ T E O C T I S T, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente