Mesajul Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane la trecerea la Domnul a SS Petru al VII-lea, Patriarh al Alexandriei

Cuvantul Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST catre ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Apostolice a Alexandriei, la trecerea in vesnicie a Prea Fericitului Petru al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi:

Cu adanca durere, am aflat de trecerea la cele vesnice, inainte de vreme, a Prea Fericitului Parinte Petru al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa.

Din nemarginita iubire fata de acest apostol al zilelor noastre, Prea Fericitul Petru, parintele tuturor credinciosilor ortodocsi din Africa, greci si de alte etnii, deopotriva parinte iubitor al romanilor de pe continentul african si, in aceeasi masura, al romanilor de pe vatra parinteasca, din Romania, a fost chemat de catre Dumnezeu in camarile Sale cele ceresti, inainte de a pasi in muntele sfant al Athosului.

Pe urmele marilor si sfintilor sai inaintasi, Patriarhi Apostolici ai Alexandriei, Prea Fericitul Petru al VII-lea ne-a vizitat frateste Biserica si tara noastra in repetate randuri, binecuvantand monahii si credinciosii, sfintind biserici si manstiri, vestind pretutindeni invataturi ziditoare de suflet.

Biserica Ortodoxa Romana si noi, fiii si slujitorii ei, pierdem un mare prieten aici, pe pamant, dar castigam un frate si un parinte sufletesc in ceata dreptilor, unde l-a chemat Dumnezeu. Acum un an, la inceputul lui septembrie, slujeam impreuna, in Maramuresul Voievodal, unde marele Patriarh Petru a fost cucerit de evlavia, bucuria si frumusetea sufleteasca a fiilor acestor tinuturi, care l-au intampinat cu nestavilita bucurie la portile imparatesti ale inimilor si ale sfintelor lor altare.

In cronica Sfintei noastre Patriarhii, ca si in intreaga crestinatate, acest Parinte Petru, Papa si Patriarh, urmas al marilor parinti alexandrini, a inscris pagini marturisitoare ale iubirii sale fata de unitatea Bisericii, in Duhul Sfant, la care ne cheama responsabilitatea de slujitori ai Evangheliei lui Hristos.

In aceasta partasie la intristarea ierarhilor, clerului si credinciosilor Sfintei Patriarhii a Alexandriei, am inaltat rugaciuni si vom continua sa ne rugam lui Dumnezeu ca sa reverse mangaiere, curaj si nadejde in inimile tuturor si, prin Duhul Sau cel de viata datator, sa le ajute fratilor si parintilor acestei Patriarhii sa dobandeasca pe noul lor arhipastor.

Aceste ganduri de iubire frateasca si incredere le adresam Sfantului Sinod al Patriarhiei Apostolice a Alexandriei si a toata Africa.

Vesnica pomenire Parintelui si fratelui in Hristos, Petru al VII-lea al Alexandriei si a toata Africa!

T E O C T I S T, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…