Mesajul Prea Fericitului Parinte TEOCTIST- Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor – 2005

Iubiti frati si surori in Hristos Iisus, Domnul nostru,

Cu negraita bucurie, ne adresam tuturor crestinilor din Romania care isi pleaca genunchii si se unesc in rugaciune la acest inceput de nou an, cu ocazia Saptamanii de rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, spre plinirea poruncii Mantuitorului Hristos, care pe toti ne cheama sa fim ‘o turma si un pastor’ (Ioan X,16).

Biserica Ortodoxa Romana, care in acest an imbraca haine de sarbatoare pentru implinirea a 120 de ani de Autocefalie si 80 de ani de Patriarhie, si-a manifestat dintotdeauna vocatia sa ecumenica, prin impreuna lucrare, alaturi de marea familie crestina, pentru pacea, buna intelegere si dialogul dragostei dintre Bisericile noastre.

Cuvantul Sfantului Apostolului Pavel adresat Corintenilor – care ne este propusa ca tema de meditatie in acest an – ne invata ca Hristos este temelia Bisericii, iar noi suntem ‘impreuna lucratori cu Dumnezeu’ (I Corinteni III,9) in propovaduirea Vestirii celei bune. Iata, asadar, la ce inaltime a misiunii am fost chemati si care este, in acelasi timp, responsabilitatea noastra de a fi la inaltimea chemarii Sale. Lumea de astazi are imperios nevoie de mesajul nostru comun, ca si crestini traitori pe aceste meleaguri, mai cu seama acum cand suntem chemati sa dam marturie a acestei chemari intr-o vreme de cautari a identitatii noastre ca si europeni, pe care doar radacinile crestine ale civilizatiei continentului European le poate oferi.

Suntem, de aceea, pe deplin incredintati ca doar urmand Celui Care este Calea, Adevarul si Viata (Ioan XIV, 6), Cel Care ‘S-a desertat pe Sine, chip de rob luand, facandu-Se asemenea oamenilor, si la infatisare aflandu-Se ca un om’ (Filipeni II, 7), Hristos Domnul, putem sa biruim pacatul si raul din lume, ce izvoraste din egoismul din noi, pentru ca sa vedem intreaga creatie ca dar si Logos al lui Dumnezeu.

Cu duhovniceasca binecuvantare,

T E O C T I S T

Arhiepiscop al Bucurestilor,

Mitropolit al Munteniei si Dobrogei,

Loctiitor al Cezareei Capadociei,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…