Mesajul PF Teoctist la Ziua Internationala a Copilului – 1 iunie 2005

‘Copiii pot duce mai departe mostenirea trecutului si pot valorifica realizarile prezentului in viitor.’

In mesajul transmis cu prilejul Zilei Internationale a Copilului, Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane le recomanda celor implicati in formarea si educarea tineretului sa puna la inima preocuparea permanenta si lucrarea cea buna.

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei ii indeamna totodata pe copii sa asculte cuvintele Sfintei Scripturi si sa-si cinsteasca parintii. De asemenea Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane ii sfatuieste pe copii sa-i urmeze atat pe parintii lor trupesti, cat si pe cei sufletesti, care in scoli sau in biserici se straduiesc sa le strecoare in suflet si in minte valorile stiintifice, culturale si religioase.

In acelasi mesaj, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist evidentiaza ca o societate aplecata exclusiv asupra trecutului nu are sanse de dezvoltare, una concentrata doar asupra prezentului este cuprinsa de egoism, iar o societate interesata doar de viitor isi pierde radacinile, copiii fiind cei care pot ajuta la valorificarea celor trei dimensiuni temporale.

Prea Fericitul Parinte Teoctist sustine ca puritatea copiilor trebuie sa devina un reper al intregii societati romanesti, pentru ca doar ea poate ajuta la indepartarea pacatelor lumii care pandesc oamenii. De asemenea, Prea Fericirea Sa sa aminteste ca de 11 ani, prima Duminica din luna iunie este inchinata de Biserica Ortodoxa Romana sarbatoririi mamei si copilului, potrivit unei hotarari a Sfantului Sinod.

In continuare Va prezentam

Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST al Romaniei

la Ziua Internationala a Copilului – 1 iunie 2005 –

Iubiti copii,

In aceasta zi de sarbatoare, in care va aflati in centrul atentiei, va indemn sa ascultati cuvintele Sfintei Scripturi: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta. (Iesire XX.12). Cinstiti-i si urmati-i atat pe parintii vostri trupesti cat si pe cei sufletesti, care in scoli sau in biserici se straduiesc sa va strecoare in suflet si in minte valorile stiintifice, culturale si religioase. Deschideti-va mintea si inima pentru tot ce este frumos si bun, pentru adevar, dreptate si solidaritate, ca prin aceste bunuri nepieritoare sa va formati ca oameni deplini si sa puteti deveni mostenitori ai imparatiei lui Dumnezeu.

O societate aplecata exclusiv asupra trecutului nu are sanse de dezvoltare, una concentrata doar asupra prezentului este cuprinsa de egoism iar o societate interesata doar de viitor isi pierde radacinile. Copiii ne pot ajuta sa valorificam cele trei dimensiuni temporale: ei pot duce mai departe mostenirea trecutului si pot valorifica realizarile prezentului in viitor. Sa nu ii uitam, in aceasta zi speciala pe copiii care la noi in tara sau in alte parti ale lumii sufera din cauza diferitelor forme de discriminare, datorita problemelor de ordin social sau politic. Sa incercam sa ii ajutam, atat cat ne sta in putere fiecaruia dintre noi, sa le mangaiem suferinta, sa inaltam o rugaciune pentru ei, pentru viitorul lor.

Puritatea copiilor trebuie sa devina un reper al intregii societati romanesti, pentru ca doar ea ne poate ajuta sa indepartam pacatele lumii, care ne pandesc. Sa nu ne sfiim sa invatam de la ei cum sa ne apropiem de Dumnezeu, cum sa aducem bucurie in sufletele intristate. Lumea poate deveni mai buna atunci cand vocile copiilor se fac auzite si cand inocenta lor este prezenta si cultivata pana la adolescenta.

Printr-o hotarare a Sfantului Sinod, de acum 11 ani, s-a stabilit ca prima duminica din luna iunie va fi inchinata sarbatoririi mamei si a copilului, subliniata in biserici prin oficierea Sfintei Liturghii, cuvant de invatatura adecvat rostit de preot, printr-o larga participare din partea credinciosilor si a credincioaselor si printr-un program pe care fiecare eparhie il poate randui din timp, dupa caz si imprejurari. Cu acest prilej reamintim preotilor si credinciosilor nostri ca si anul acesta sa aiba la inima rugaciunea pentru sanatatea si bunastarea copiilor, pentru a fi feriti de primejdii si necazuri.

Cu aceste ganduri, indemn pe toti cei implicati in ampla opera de formare si educare a tineretului, sa puna la inima preocuparea permanenta si lucrarea cea buna, pentru pregatirea acestui tezaur viu si nepretuit al omenirii, reprezentat de copii si rog pe bunul Dumnezeu sa binecuvinteze copiii Romaniei si pe cei din intreaga lume, sa ii ocroteasca si sa ii calauzeasca cu harul si cu iubirea Sa de oameni.

T E O C T I S T

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente