Mesajul PF Teoctist la intronizarea Prea Fericitului Theodoros II – noul Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi

Cu prilejul intronizarii Prea Fericitului Theodoros II – noul Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi in Catedrala ‘Buna Vestire’ din Alexandria, Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a adresat Prea Fericitului Parinte Theodoros II urmatorul mesaj:

‘Prea Fericirea Voastra,

Iubiti frati intru Arhierie,

membri ai Sfantului Sinod al Patriarhiei Alexandriei

si a Toata Africa,

Biserica Ortodoxa Romana a aflat, cu negraita bucurie, de alegerea Prea Fericirii Voastre, Prea Fericite Parinte Theodoros II, ca Intaistatator al Patriarhiei Apostolice a Alexandriei si a toata Africa. Suntem pe deplin incredintati ca veti fi un vrednic urmas al celui intru vesnica pomenire Prea Fericitul Petros VII, cel care a purtat cu credinciosie si jertfelnicie grijile arhipastoririi sale si pe care Dumnezeu l-a chemat la El inainte de vreme.

Slujirea Marii Biserici din Sfanta Cetate a Alexandriei, la care ati fost chemat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, inseamna si impovararea cu responsabilitati dintre cele mai mari. Cu toate acestea, misiunea de pastori incredintata noua de Marele Arhiereu ne va fi intarita de Atottiitorul, Cel Care pururea vegheaza asupra noastra, dupa cuvantul Scripturii: ‘Cel ce se increde in Domnul este fericit.’ (Pilde 16,20).

Cu atat mai importanta este aceasta slujire, in vremurile pe care le traim astazi, cand marturia noastra comuna panortodoxa se cere a fi intarita si afirmata inaintea popoarelor lumii.

Ne rugam pentru toate acestea si Va uram, Prea Fericirea Voastra, ca Hristos, Domnul si Arhiereul nostru Cel Mare, Care in mijlocul nostru a fost, este si va fi, sa Va invredniceasca a strabate calea vietii acesteia in liniste si pace, implinindu-Va sfanta apostolie primita de la El si daruindu-Va, inca de acum, negraita bucurie a mostenirii Imparatiei Sale celei vesnice, a Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Impreuna cu intregul Sfant Sinod, cu clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane, exprimam, prin mijlocirea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Meridionala, a Prea Sfintitului Vincentiu Ploiesteanu – Episcop Vicar Patriarhal si Secretarul Sfantului Sinod si a Prea Cuviosului Arhimandrit Ieronim Cretu – Superiorul Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta, partasia noastra la aceste clipe de bucurie duhovniceasca.

In numele nostru, personal, si al poporului drept maritor din Romania, imbratisam cu dragoste frateasca si sfanta pe Prea Fericirea Voastra si intreaga Biserica Apostolica din Alexandria, la acest popas binecuvantat de Dumnezeu, Caruia I se cuvine marirea si inchinaciunea, in vecii vecilor. Amin!’

T E O C T I S T

Arhiepiscop al Bucurestilor,

Mitropolit al Munteniei si Dobrogei,

Loctiitor al Cezareei Capadociei,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente