Mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist la aniversarea a 15 ani de la alegerea PF Vladimir ca Mitropolit al Kievului si a toata Ucraina

Prea Fericirea Voastra,

Prea Fericite Parinte Vladimir,

Iubiti frati intru Arhierie,

Onorata asistenta,

Cu mare bucurie si simtaminte de prea slavire a lui Dumnezeu, ne facem partasi, dimpreuna cu intreaga Biserica Ortodoxa Romana, la sarbatorile prilejuite de implinirea a 15 de ani de la alegerea Prea Fericirii Voastre ca Intaistatator al Bisericii Ortodoxe din Ucraina si restabilirea ordinii canonice pe meleagurile Ucrainei.

Cu acest prilej, cu dragoste frateasca, pretuim duhul smerit al Bisericii Ucrainene, increstinata prin ravna Sf. Cneaz Vladimir, cel intocmai cu Apostolii, precum si rabdarea muceniceasca pe care slujitorii sfintelor altare si credinciosii ei au aratat-o atunci cand au fost greu incercati de cei fara de Dumnezeu.

Relatiile dintre Biserica noastra si Biserica din tinuturile Ucrainei au fost de-a lungul timpului foarte stranse, prin vietuirea si lucrarea atator monahi, preoti si ierarhi, care au imbogatit duhovniceste viata popoarelor noastre. Cu acest prilej, vom aminti cateva dintre nenumaratele exemple de inaintasi, precum: Sf. Paisie Velicicovski, parintele prin excelenta al isihasmului romanesc, vietuitor in vestitele vetre monahale de la Dragomirna, Secu si Neamt, Sf. Mitropolit Dosoftei al Moldovei, mare carturar format la vestita Academie Teologica de la Lvov, Sf. Mitropolit Petru Movila, autorul Marturisirii ortodoxe de credinta, adoptata la Sinodul de la Iasi din 1642, si pe cel al sfantului canonizat de curand de catre Biserica Ortodoxa Romana, si anume Sfantul Pahomie de la Gledin, care si-a incununat truda duhovniceasca a vietii in Lavra Pesterilor din Kiev. Acest popas recent din istoria contemporana a Bisericii noastre a fost binecuvantat prin prezenta cu totul speciala a Prea Fericirii Voastre la slujba de proclamare a canonizarii de la Gledin, la 14 aprilie 2007. Momentul acesta sfant ni se descopera astfel ca inca o marturie vie a comuniunii dintre Bisericile noastre, zidita pe temelia pusa de atatia sfinti plamaditi in sanul popoarelor noastre de-a lungul secolelor.

Cu aceste ganduri de dragoste si pretuire, Va imbratisam frateste cu urari de multi ani in sanatate si spor duhovnicesc, rugand pe Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa reverse darurile Sale cele bogate asupra Bisericii Ortodoxe din Ucraina, spre folosul duhovnicesc al binecredinciosului ei popor.

Teoctist,

Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente